Čínský prezident Si v Uzbekistánu vynechal večeři s Putinem a spojenci

Čínský prezident Si Ťin-pching se na regionálním bezpečnostním summitu v souladu s přístupem své delegace k prevenci covidové nákazy nezúčastnil společné večeře s 11 hlavami států, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Agentuře Reuters to řekl zdroj z uzbecké vlády. Čínské ministerstvo zahraničí na žádost agentury o komentář nereagovalo.

Si se tento týden účastní Čínou a Ruskem vedeného summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) v uzbeckém městě Samarkandu. Jde o jeho první zahraniční cestu od začátku pandemie covidu-19.

Na skupinových fotografiích zveřejněných ve čtvrtek pozdě večer, kdy se lídři států, včetně Putina a tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, vydali na večeři, čínský prezident chyběl. Zdroj z uzbecké vlády Siovu nepřítomnost potvrdil a uvedl, že ji čínská delegace zdůvodnila svou politikou ohledně koronavirové prevence.

Příští měsíc začne sjezd vládnoucí Komunistické strany Číny, který se koná jednou za pět let. Očekává se, že si na něm 69letý Si zajistí pokračování v čele strany na třetí funkční období.

ČTK

  Převod ruských aktiv do zahraničí na obnovu Ukrajiny je logickým krokem v reakci na válečné zločiny Kremlu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com