Přes 1,2 miliardy Kč z evropských peněz zlepší dostupnost sociálních služeb

poradci-sobe.cz

Přes 1,2 miliardy korun z evropských peněz má pomoci ke zlepšení kvality a dostupnosti sociálních služeb. Finance z dnes vyhlášených dvou výzev v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) v období let 2021 až 2027 jsou určené například na nákup budov, zařízení a vybavení. ČTK to v tiskové zprávě sdělilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které IROP spravuje.

Ve 14. výzvě pro projekty v méně rozvinutých regionech (například Ústecký a Karlovarský kraj) je připraveno přes 901 miliónů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Patnáctá výzva je pro projekty na území přechodových regionů (například Plzeňský a Jihočeský kraj) s částkou téměř 312 miliónů korun.

Díky těmto výzvám je možné rovněž investovat na pořízení budov, výstavbu nových budov, na stavební úpravy a na vybavení. „Tím zlepšíme podmínky pro poskytování ambulantních a terénních sociálních služeb. Výzvou podpoříme i zkvalitnění materiálně technické základny nových a stávajících sociálních služeb,“ sdělil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Mezi oprávněné žadatele patří například organizační složky státu, příspěvkové organizace organizačních složek státu, kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, církevní organizace či nestátní neziskové organizace. Žádat se může do 3. srpna 2023 a realizace projektu musí být ukončena nejpozději do 31. prosince 2026.

V říjnu budou na sociální služby zaměřeny další výzvy. Jedna pro integrované územní investice a další na komunitně vedený místní rozvoj. Pro žadatele z méně rozvinutých regionů bude připraveno 937 miliónů korun a pro přechodové regiony 629 miliónů korun. Další připravovaná výzva je pro komunitně vedený místní rozvoj s částkou 1,036 miliardy korun.

Česko může z unijních zdrojů politiky soudržnosti v období 2021 až 2027 v devíti programech čerpat 550 miliard korun. V programu IROP je asi 117 miliard korun.

  Kvůli rekordní vlně covidu New York omezuje metro, Apple zavírá obchody

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com