Ukrajina ztratila za ruské invaze zhruba 9000 vojáků, řekla náměstkyně ministra

Ukrajina během ruské invaze přišla o zhruba 9000 vojáků, uvedla dnes podle ruskojazyčné stanice BBC náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Přesný počet nesdělila, což zdůvodnila nemožností spočítat oběti v některých regionech, například v Rusy okupovaném Mariupolu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tento týden tvrdil, že při bojích zemřelo 61.207 ukrajinských bojovníků a 49.368 jich bylo zraněno.

„Nejsou to statisíce… Před několika týdny zazněl údaj o devíti tisících. Samozřejmě tu máme Mariupol, kde počet mrtvých není zcela znám. Jsou to tisíce, ale rozhodně ne statisíce,“ uvedla dnes Maljarová. Ta zároveň zdůraznila, že hovoří pouze o vojenských obětech, jelikož ty civilní eviduje jiný úřad. O 9000 padlých ukrajinských vojácích hovořil v srpnu náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj.

Ukrajina ani Rusko obvykle vlastní ztráty neoznamují, informují však poměrně pravidelně o ztrátách druhé strany. Šéf ruského resortu obrany Šojgu podle ruskojazyčné stanice BBC hovořil v úterý o ruských padlých poprvé od března. Připustil, že v sousední zemi zahynulo 5937 ruských vojáků. Ukrajinská armáda hlásí, že Rusko přišlo o víc než 56.000 lidí. Podobné informace jednotlivých stran konfliktu nelze nezávisle ověřit.

Stanice BBC na základě svých výpočtů píše, že Rusko během invaze přišlo nejméně o 6476 příslušníků ozbrojených sil. Tento údaj však pochází pouze z otevřených zdrojů, a neodráží tak skutečné ztráty, které budou vyšší. Podle americké CIA ztratilo Rusko na Ukrajině ke konci července přes 15.000 vojáků. Britská rozvědka v červnu hlásila kolem 20.000 mrtvých ruských vojáků.

ČTK

  Němečtí poslanci označili AfD a Bystroně za hlásnou troubu Kremlu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com