Referendum na okupovaných územích je právem lidu nebo hrubým porušením mezinárodních zákonů.

Evropa je v plamenech. Na východních hranicích kontinentu už osmý měsíc probíhá válka. Nově se objevující diktátor třetího tisíciletí, který se snaží shromáždit zbytky impéria XX století, agresivně útočí na okolní lidi.

Narušením světového řádu nastoleného koncem druhé světové války Putin trápí Ukrajinu.

Ale neporažený ukrajinský lid kladl nepříteli důstojný odpor, když stál v prvních dnech a měsících nerovné bitvy, a nyní přešel do útoku a osvobodil své země od unáhlených hord. Boření mýtu o „druhé armádě světa“, z níž se vyklubala tlupa opilců, záškodníků a vrahů.

Kreml, který selhal na bojišti a prokázal naprostou neschopnost bojovat v čestném, otevřeném boji, se snaží dobýt Ukrajinu podlostí a cynismem. V zásadě jednají svými obvyklými, desetiletími prověřenými metodami.

Ve dnech 24. – 27. září se v tzv. „DPR“ a „LPR“ a také v Chersonské a Záporožské oblasti na Ukrajině konají referenda. Tématem je připojení k Rusku.

Ruská propaganda tato referenda prezentuje jako „významnou událost“, a to jak pro samotnou Ruskou federaci, tak pro území jí okupovaná, a nenazývá je jinak než „návratem ruského lidu do vlasti – do Ruska“.

Oznámeny jsou také předběžné výsledky referend: až 97 % lidí na okupovaných územích se údajně chce připojit k Rusku. Fraška pokračuje.

V zásadě nic nového – Kreml opakuje scénář krymského referenda z roku 2014, které bylo rovněž prezentováno jako grandiózní událost – „návrat Krymu domů“. I tam byla vyhlášena „magická postava“ 97 % obyvatel poloostrova, kteří údajně hlasovali pro připojení k Ruské federaci. Je to stejný obrázek, který se ruské okupační úřady snaží obnovit v současných referendech – podobnou frašku s předem domluveným výsledkem.

A co je nejdůležitější, Moskva se to snaží prezentovat jako velmi poctivou akci, která se odehrává v mezích zákona. To, že „zákon“ v Ruské federaci má zvrácené chápání, ví celý svět. A obecně jsou pojmy „Kreml“ a „právo“ ve své podstatě prostě antagonistické. A současná referenda jsou toho dalším potvrzením.

Ale i když připustíme provádění současných průzkumů na okupovaných územích, jejich chování je prostě plné chyb a hrubých porušení.

Jednoduše nemá smysl je vyjmenovávat, protože se jedná o úplný blaf a sur.

Referendum je druh přímého projevu vůle občanů, který je nejdůležitějším institutem přímé demokracie. To je přímá tvorba zákonů lidu. Podmínky konání referend se řídí ústavami a zákony příslušných zemí.

  Válka na východní frontě Evropy. Agresivita Kremlu roste.

A možná nejdůležitější. Vzhledem k tomu, že rozhodnutí učiněné osobou ovlivňuje výsledek průzkumu, musí být podpořeno informovaností (informacemi) o této problematice.

Jak je vidět, v žádném z výše uvedených bodů současná referenda na okupovaných ukrajinských územích kritice neobstojí.

Počínaje samotným faktem okupace těchto oblastí Ukrajiny Kremlem, čímž se Moskva dostala mimo právní pole, a konče elementární neochotou běžných občanů se této frašky zúčastnit.

I když je Moskva zdrogovaná unáhlenou propagandou, o kterou se šnyr KGB opírá o nic méně než o armádu, stále nemá výsledek, jaký potřebuje.

V důsledku toho se okupační úřady obracejí k výhrůžkám propuštěním nebo deportací pro „odpůrce“ – dochází k morálnímu násilí a výhrůžkám vůči těm, kteří se nechtějí sklonit pod agresora. Cílem je motivovat lidi, aby přišli k referendu.

Kremlský trpaslík je stále posedlý myšlenkou převzít Ukrajinu a integrovat Ukrajince do ruské společnosti.

Podimperátor z Kremlu se navíc snaží zakrýt své selhání v charkovském směru, kde byla rašistická armáda poražena a potupně vyhnána ukrajinskou armádou. Putin se snaží získat nové vítězství legitimizací území, která okupoval jako součást Ruské federace.

Schizofrenik z Kremlu sní mimo jiné o tom, že fakt, že jsou tato území uznávána jako ruská, využije jako trumf při vydírání Ukrajiny a celého civilizovaného světa.

Tím, že Kreml uznal okupované regiony za ruské, tak chce prohlásit, že pokus o osvobození Ukrajiny bude agresí proti Rusku. To je jedna z důležitých součástí, která přiměla kremelského Fuhrera k uspořádání „reyenda“.

To vše – celá fraška s referendem – se odehrává po zveřejnění zvěrstev představitelů „ruského světa“ v Izjumu. Bucha, se zdálo být vrcholem krutosti ruského „vojáka“, ale to, co se otevřelo v Izyumu, ukázalo, že „ruský svět“ nezná meze krvežíznivosti. Jako jejich Fuhrer.

Stejně jako se meze nekladou ani cynismu – zatímco Moskva vyhlašuje mír a idylu, zároveň provádí genocidu a represe vůči Ukrajincům.

To, co se dnes děje na Ukrajině, někteří stále vnímají jako regionální problém, který se týká pouze Ukrajinců. A v tom spočívá hlavní nebezpečí pro Evropu.

  Demontáž «matrjoškineho» Ruska

Dnes je důležité pochopit, že zvěrstva spáchaná fašistickým Ruskem na Ukrajině jsou z hlediska mezinárodního práva zločiny. To vytváří nebezpečný precedens pro opakování stejných situací v jiných oblastech světa.

Evropa musí kvůli své vlastní bezpečnosti věnovat pozornost moskevským zvěrstvům. A úplně prvním krokem, který by měl demonstrovat pozici kontinentálních vůdců, by měly být nové sankce proti státu, který páchá genocidu.

Jinak je důležité to ještě jednou pochopit, takové destruktivní precedenty se mohou opakovat kdekoli na světě, zejména v regionech, kde jsou separatistické tendence.

Vzhledem k tomu již civilizovaný svět vyjádřil svůj postoj k tomu, co se děje na východě a jihu Ukrajiny.

Předseda vlády ČR Piotr Fiala a ministr zahraničí Jan Lipovský tak označili tzv. „referendum“ za nezákonné a prohlásili, že jeho výsledky neuznávají.

„Na jaře 2014 se již na Krymu a Donbasu konala takzvaná „referenda“ se zbraní v ruce. Nyní chce Rusko anektovat další část Ukrajiny, ale Česká republika nikdy neuzná takzvané „referendum“ o připojení ukrajinských území k Moskvě, které provedou proruští separatisté,“ uvedl ředitel Jan Lipavský. českého ministerstva zahraničí.

Referendum o připojení k Rusku by bylo podle šéfa české diplomacie hrubým porušením mezinárodního práva, za což musí Moskva nést následky. Podle Lipavského není Kreml schopen uspořádat svobodné hlasování ani ve vlastní zemi – „jde jen o další pokus o nelegální anektování ukrajinského území“. „Nikdy neuznáme pseudoreferendum,“ řekl Lipavský.

„Odsuzuji pokusy Putinova režimu o uspořádání referenda na okupovaných územích Ukrajiny, které nebude uznáno členy EU a je porušením Charty OSN a mezinárodního práva,“ uvedl český premiér Petr Fiala.

G7 k této záležitosti učinila oficiální stanovisko. Ministři zahraničí Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Spojeného království, Spojených států amerických a vysoký představitel Evropské unie prohlásili, že odmítají pseudoreferenda a že Ukrajina má plné právo bránit se proti ruskému vojska a znovu získat kontrolu nad svými územími.

„Ministři zahraničí G7 a vysoký představitel EU důrazně odsoudili tvrzení Ruska o pořádání falešných referend na suverénním území Ukrajiny, které je dočasně pod ruskou kontrolou. Jakákoli „referenda“ konaná za podmínek ruské vojenské přítomnosti, zastrašování a nucené deportace nemohou být svobodná ani spravedlivá. Jakákoli anexe území Ukrajiny by byla hrubým porušením ukrajinské suverenity a Charty OSN,“ uvedla německá ministryně zahraničí Annalena Berbock v prohlášení po schůzce vedoucích diplomatických oddělení zemí G7 na Valném shromáždění OSN v r. New York.

  Rusku byla pozastavena účast na davoském fóru

Kromě toho se výše uvedení zástupci také obrátili na všechny státy s výzvou, aby „jednoznačně odsoudily jakákoli referenda a neuznávaly jejich výsledky“. Ministři zároveň odsoudili promyšlené eskalační kroky Ruska včetně částečné mobilizace a „nezodpovědné jaderné rétoriky“ a jednoznačně prohlásili, že Ruská federace musí okamžitě zastavit svou agresi, stáhnout své jednotky a vojenskou techniku ​​z Ukrajiny a respektovat suverenitu a územní integritu sousedního státu v jeho mezinárodně uznávaných hranicích.

Vedoucí představitelé G7 se také zavázali pokračovat v sankcích a „vyvíjet ekonomický a politický tlak na Rusko“ a deklarovali „jednomyslný neochvějný závazek pokračovat v poskytování ekonomické, finanční, humanitární, vojenské a diplomatické podpory Ukrajině“.

„Tolik, kolik je potřeba a ve správném množství, aby byla zajištěna cesta Ukrajiny ke svobodě, míru, rekonstrukci a hospodářskému rozvoji,“ uvedla G7 v prohlášení.

Dokonce i Ankara, celkem loajální k Putinovu režimu, odsoudila akce Moskvy na okupovaných územích.

„Pokusy o jednostranné referendum nepovažujeme za správné. Dříve jsme neuznávali krymské referendum z roku 2014 a jeho výsledek, náš postoj k takovým referendům je jasný. Uznáváme územní celistvost ukrajinského lidu a Ukrajiny a prohlašujeme, že stojíme na straně Ukrajiny,“ uvedl mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin v komentáři pro CNN Türk.

Slíbili tvrdou reakci v Bílém domě. Americký prezident řekl, že Washington pracuje na zpřísnění sankcí proti Kremlu.

„Budeme spolupracovat s našimi spojenci a partnery, abychom Rusku uvalili další rychlé a tvrdé ekonomické náklady,“ řekl Joe Biden.

V případě anexe dalších ukrajinských území by se podle Washingtonu měla Moskva připravit na „eskalaci následků“.

Stejný postoj vyjádřili i představitelé dalších západních mocností a mezinárodních institucí.

Německý kancléř Olaf Scholz, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a vůdci OBSE.

Rusko by se mělo zodpovídat z pořádání kriminálních referend – takový je postoj civilizovaného světa. A konsolidovaná pozice světového společenství bude klíčem k mírové budoucnosti Ukrajiny, Evropy a planety.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com