Krymský most zachvátil po výbuchu požár

Most spojující Krym s Ruskem hoří a část mostu se zřítila.

Železniční část Krymského mostu zachvátil požár, píše ukrajinský server Ukrainska Pravda. Jemu předcházela exploze, která byla podle svědků slyšet na kilometry. Stalo se tak v sobotu kolem šesté hodiny ranní, kdy po mostě projížděl vlak, uvádí britský deník The Guardian.

Snímky a videa, která se z místa činu dále šíří po sociálních sítích, ukazují, že se kromě požáru na železniční části zřítila i část silniční. Provoz byl proto přerušen.

O incidentu informují i ruská média. Podle nich stojí za požárem exploze nádrže na palivo, jak řekl ve vyjádření poradce krymské okupační vlády Oleg Kryuchkov. „Podle předběžných informací hoří na jednom z úseků krymského mostu cisterna, plavební oblouky nejsou poškozeny,“ cituje jeho slova ruská agenturaRIA Novosti.

Stavba století

Část pro běžný provoz na Krymském mostě slavnostně otevřel ruský prezident Vladimir Putin v roce 2018. Tu železniční pak o dva roky později.

V Rusku se devatenáct kilometrů dlouhý Krymský most – někdy nazývaný též Kerčský podle průlivu, který překlenul – považuje za stavbu století. „V různých historických epochách, dokonce už za cara, lidé snili o postavení takového mostu. A hle, nakonec díky vaší práci a talentu se tento projekt, tento zázrak uskutečnil,“ řekl tehdy Putin.

„Krymský most je strategický objekt, který je chráněn několika liniemi protiraketové obrany a moderními komplexy včetně radarových systémů,“ řekl v srpnu poslanec Putinova Jednotného Ruska Dmitrij Belik k jeho ochraně.

Podobně se tehdy vyjádřil i Roman Čegrinc z vedení Shromáždění slovanských národů Krymu. „Krymský most je spolehlivě chráněn a ukrajinská strana nemá žádné vojenské možnosti, jak jej poškodit. Zároveň je ale samozřejmě nutné dodržovat režim nejvyšší pohotovosti. A naši občané musí zůstat bdělí,“ dodal.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka například v rozhovoru, který poskytl listu The Guardian, řekl, že Ukrajina považuje Krymský most za legitimní vojenský cíl. „Je to nelegální stavba a hlavní brána pro zásobování ruské armády na Krymu. Takové objekty by měly být zničeny,“ řekl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com