Ukrajina na východě osvobodila téměř 2500 kilometrů čtverečních, řekl Zelenskyj

Ukrajinské ozbrojené síly od začátku protiofenzivy osvobodily celkem 2434 kilometrů čtverečních území a 96 sídel na východě země. Ve svém pravidelném videoprojevu to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který dnes také BBC řekl, že ruští představitelé začali společnost připravovat na použití jaderných zbraní. Rusko podle něj ale není připravené to učinit.

Zelenskyj dnes uvedl, že jen za poslední týden ukrajinské síly získaly zpět 776 kilometrů čtverečních území a 29 sídel na východě země. Ve čtvrtek řekl, že na jihu země bylo znovu dobyto více než 500 kilometrů čtverečních území.

Ukrajinská armáda v posledních týdnech v rámci úspěšné protiofenzívy, která donutila ruské jednotky opustit dlouho držené pozice, dobyla zpět rozsáhlá území. Ruský prezident Vladimir Putin v reakci na porážky k Rusku připojil čtyři částečně obsazené oblasti Ukrajiny.

Tyto anexe, které jsou všeobecně odmítány jako nezákonné, vyvolaly obavy z možné eskalace sedmiměsíčního konfliktu. Putin a další vysoce postavení ruští představitelé naznačili, že by k obraně těchto oblastí mohly použít jaderné zbraně – případně menší taktické zbraně – ačkoli podle západních představitelů neexistují žádné důkazy, že by k tomu byla Moskva připravena.

„Začínají připravovat svou společnost. To je velmi nebezpečné,“ řekl dnes Zelenskyj. „Nejsou připraveni to udělat, použít je. Ale začínají o tom mluvit. Nevědí, jestli je budou používat, nebo ne. Myslím, že je nebezpečné o tom vůbec mluvit,“ dodal.

„Vidíme, že lidé v Rusku, kteří jsou u moci, mají rádi život, a proto si myslím, že riziko použití jaderných zbraní není tak definitivní, jak říkají někteří experti, protože chápou, že po jejich použití není cesty zpět, a to nejen v dějinách jejich země, ale ani pro ně samotné,“ řekl Zelenskyj BBC.

  Bojují proti dětem: výsledky nočního ostřelování Žitomyru

Zelenskyj dnes znovu popřel, že by se ve čtvrtek vyslovil pro „preventivní údery“ Severoatlantické aliance proti Rusku, než Moskva sáhne po jaderných zbraních. Dnes znovu upřesnil, že měl na mysli preventivní sankce, a ne jaderné údery. Dodal, že se jednalo o chybný překlad. Původní prohlášení rozhořčilo Kreml.

Zelenskyj uvedl, že je třeba jednat hned, protože ruské hrozby představují „riziko pro celou planetu“. Tvrdil, že Moskva v tomto ohledu „již učinila krok“, když obsadila Záporožskou jadernou elektrárnu. V elektrárně se podle něj nachází asi 500 ruských vojáků, ačkoli ji stále obsluhuje ukrajinský personál. „Svět může urychleně zastavit akce ruských okupantů,“ řekl prezident Zelenskyj a vyzval k přijetí balíčku sankcí, které by ruské vojáky donutily k opuštění areálu elektrárny.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com