Ruský soud nařídil zabavit kanceláře organizace Memorial, která má Nobelovu cenu

Ruský soud nařídil zabavit moskevské kanceláře lidskoprávní nevládní organizace Memorial, která je jedním z čerstvých laureátů Nobelovy ceny za mír. Podle agentury Interfax verdikt znamená, že sídlo organizace je nyní „veřejným majetkem“. Činnost Memorialu soud ukončil loni v prosinci s odůvodněním, že ospravedlňuje terorismus a extremismus.

Memorial zastřešuje několik sesterských organizací včetně Lidskoprávního centra Memorial, které se zaměřuje na porušování lidských práv v současném Rusku, a organizace Mezinárodní Memorial, která je známá odhalováním zločinů komunismu a stalinismu v někdejším Sovětském svazu. Obě ruské úřady už před lety označily za „zahraničního agenta“ a pak proti nim zasáhly soudy. Ty je svými loňskými verdikty rozpustily.

Memorial vznikl na konci 80. let a k jeho zakladatelům patřil sovětský disident a nositel Nobelovy ceny za mír Andrej Sacharov. V roce 2018 měl Memorial přes 60 poboček a přidružených organizací roztroušených po celém Rusku. Řada z nich se stala v minulosti terči útoků.

Memorial dnes společně s běloruským bojovníkem za lidská práva Alesem Bjaljackým a ukrajinským Centrem pro občanské svobody získal Nobelovu cenu za mír.

ČTK

  RFE/RL:Maďarská státní média neřeší jen to, o čem psát, ale i jak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com