Odbory vyzvaly k cenové regulaci, zastavení poklesu reálných mezd

Odbory dnes na pražské demonstraci vyzvaly k zavedení cenové regulace, k zastavení poklesu reálných mezd nebo k zestátnění kritické infrastruktury v energetice. Vláda se podle nich musí musí zasadit o ochranu nízkopříjmových skupin i střední třídy, na které nejvíc dopadá současná krize, a zachovat sociální smír. Protestní akce, která trvala zhruba hodinu a půl a uzavřela ji státní hymna, se podle policejního odhadu zúčastnily jednotky tisíc lidí. Podle policie demonstrace byla bez problémů.

Odbory ve společném prohlášení apelovaly na zastavení inflace, která snižuje reálné příjmy. Podle nich by vláda měla zejména regulovat ceny energií, potravin či pohonných hmot. „Vláda musí řešit problémy dřív, než se Česká republika dostane do recese,“ uvedl předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo.

Odbory dále požadují zvýšení minimální mzdy ještě v tomto roce o 2000 korun na 18.200 korun. Od 1. ledna by podle nich měly vzrůst platy ve veřejné sféře o deset procent a o 20 procent by se měla zvýšit procentní výměra nemocenské a ošetřovného. Odbory požadují i zvýšení sociálních dávek, zejména rodičovského příspěvku a příspěvku na péči.

Ďurčo vyzval také k zestátnění kritické infrastruktury v energetice a ve vodním hospodářství, která podle něj nesmí být předmětem spekulativních obchodů. Stát by tímto krokem také měl zajistit to, že lidé v těžké situaci nebudou odpojováni od dodávek energií. „Právo na jídlo a teplo domova patří mezi lidská práva,“ zdůraznil.

Odbory také vyzvaly vládu, aby ustoupila od opatření, která by mohla snižovat daně. Vyzvaly naopak k větší daňové progresi a k zachování elektronické evidence tržeb.

ČTK

  Do hor opět zamířily tisíce lyžařů, podmínky pro běžkaře ale obleva zhoršila

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com