Rusku chybí peníze, rozpočet míří do deficitu

Ruské státní kase ubývají finance. Ruská federace má sice stále vyšší příjmy nejen z prodeje ropy a zemního plynu, přesto výdaje na válku na Ukrajině bilanci hospodaření rychle srážejí. Vyplývá to z předběžných údajů, které ve středu zveřejnilo ruské ministerstvo financí.

„Přebytek ruského rozpočtu během letoška téměř zmizel,“ zhodnotil data britský list The Financial Times.

Zatímco za prvních pět měsíců roku vykázal rozpočet přebytek téměř 1,5 bilionu rublů (zhruba 596 miliard korun – jedná se o spíše optimistický převod; ČNB už od března nevyhlašuje kurz ruského rublu vůči koruně), tak za devět měsíců do konce září už to bylo jen 55 miliard rublů (22 mld. Kč). Na konci srpna ještě přebytek činil 137 miliard rublů.

Podle propočtů The Financial Times je ruský rozpočet podle měsíčních ukazatelů v deficitu už od června a v říjnu se ocitne ve schodku i celková bilance od začátku roku, bude-li pokračovat dosavadní trend.

Rusko sice vydělává stále víc na prodeji ropy a zemního plynu, ale i dalších produktů a služeb, přesto to nestačí. Nahrávají mu rekordní ceny energií, ačkoli ropu, kterou odmítl nakoupit Západ, Rusové často prodávají do Číny nebo Indie s výraznou slevou.

Vyšší zdanění energetického sektoru?

Moskva pro letošek plánovala přebytek rozpočtu, nyní ale podle RIA Novosti ministerstvo financí odhaduje deficit ve výši 0,9 procenta HDP. Podle Bloom­bergu by to však mohlo být 2,6 bilionu rublů čili 2 procenta HDP. Ekonomka Moody’s Olga Bychkova míní, že příští rok se schodek prohloubí až na devět procent HDP.

Ruský ministr financí Anton Siluanov před třemi týdny připustil, že vláda zvažuje vyšší zdanění energetického sektoru, aby v příštích letech zajistila státní pokladně více peněz.

Mezinárodní měnový fond v úterý předpověděl, že ruská ekonomika příští rok poklesne o 2,3 procenta a rozpočet země zůstane v deficitu do roku 2026.

Zdroj: Novinky.cz

  CNBC: Vesmírná společnost SpaceX získá od investorů 750 milionů USD

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com