Kreml připravuje Rusy na použití taktických jaderných zbraní. Ani to nerozbije okno, chlácholí veřejnost ruský „expert“

Debata o použití ruských taktických jaderných zbraní na území Ukrajiny už začala děsit i občany Ruské federace. Média proto přistoupila k tomu, že zveřejňuje sdělení, která mají občany uklidnit. Dozvěděli jsme se tak například, že se v případě jaderného útoku vlastně skoro nic nestane.

Obavy z atomového konfliktu v ruské společnosti zvyšuje především každé prohlášení prezidenta Vladimira Putina, v němž západním zemím vyhrožuje jaderným arzenálem. Státní média se snaží veřejnost připravovat na fakt, že k použití obávaných zbraní může dojít. Naproti tomu Komsomolskaja pravda celou situaci zlehčuje.

Největší ruský list se na nejčastější otázky zeptal kontroverzního Igora Nikulina, jehož představil jako experta na jaderné zbraně. Bývalý poradce generálního tajemníka OSN se domnívá, že pravděpodobnost použití nukleárních raket je 50:50. 

Zdůraznil, že pokud to jinak nepůjde, Putin obávané tlačítko zmáčkne. „Pokud se rozhodnou zahájit rozsáhlou ofenzívu a my nebudeme mít sílu ji v některé oblasti odrazit, budeme je muset uklidnit jinými prostředky.“

Zároveň však marginalizoval sílu takové zbraně. „Taktická jaderná nálož vyvolá malou tlakovou vlnu a radioaktivní zamoření je také relativně malé,“ tvrdil Nikulin s tím, že hlavní škodu způsobuje ionizující záření a to má má vliv primárně na elektroniku.

„Všechno to americké vybavení, které bylo dodáno do Kyjeva, přestane fungovat a my budeme moci úspěšně zaútočit,“ sdělil s potěšením údajný expert. „Jednoduchý příklad – když odpálíte takovou nálož v jižním Butovu v Moskvě, okna v severním Butovu ani neprasknou,“ dodal pro ruský list.

Současná Nikulinova slova nechala vzpomenout na jeho teorie z doby, kdy se svět potýkal s pandemií covidu. Tehdy tento Rus tvrdil, že se může jednat o činnost amerických korporací, které vyvíjejí nové zbraně, aby dosáhly zisku z prodeje léků. Nikulinova slova se tehdy objevila v ruské státní televizi, otiskla je RIA Novosti. Během chvíle se tak z něj stal expert na biologické zbraně. 

  Duda přijal prezidenta Pavla, Polsko předá Ukrajině čtyři letouny MiG-29

Před šesti lety zase „expert“ tvrdil, že bývalého prezidenta Venezuely Huga Cháveze nakazili v budově Valného shromáždění OSN rakovinou. Na tu posléze latinskoamerický politik zemřel. Rusko je podle Nikulina v blízkosti mnoha tajných laboratoří USA na Ukrajině, v Gruzii, Kyrgyzstánu, Kazachstánu a Ázerbájdžánu. Zde se podle Nikulina systematicky šíří různé viry jako třeba africký mor prasat či hepatitida.

Takovýto odborník nyní pro ruská média vypráví o tom, jak účinné jsou betonové kryty, často srovnává útok jadernou zbraní s Černobylem. „Podle sovětských standardů měla naše vojska do hodiny po jaderném úderu možnost přejít do útoku v zóně použití taktických jaderných zbraní, protože hlavním škodlivým faktorem tam není radiace ani tlaková vlna, ale ionizující záření,“ sdělil také Nikulin.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com