Izraelský ministr sdělil, že nastal čas, aby Izrael vojensky podpořil Ukrajinu

Dodávky íránských balistických raket do Ruska nutí Izrael poskytnout vojenskou pomoc Ukrajině, napsal na Twitteru izraelský ministr pro záležitosti diaspory Nachman Šai.Dosud byl Izrael v otázce vojenské pomoci Ukrajině zdrženlivý.

„Dnes ráno se objevila zpráva, že Írán předává balistické rakety Rusku. Již není pochyb o tom, kde by měl Izrael v tomto krvavém konfliktu stát. Nastal čas, aby Ukrajina dostala také vojenskou pomoc, stejně jako ji poskytují USA a země NATO.“

Toto prohlášení přišlo po zprávě deníku Washington Post z 16. října, v níž se uvádí, že Rusko nakoupí od Íránu balistické rakety Fateh-110 a Zolfaghar.

Izrael je významná vojenská mocnost, zároveň má ale své vlastní zájmy, které s Ruskem souvisí kvůli situaci v Sýrii a má také velkou komunitu ruských přistěhovalců. Na druhou stranu je Írán, který Rusku začal dodávat drony, nepřítelem Izraele.

List EurAsian Times připomíná, že od 10. října ruské síly zintenzivnily používání „sebevražedných“ dronů k úderům na cíle hluboko na ukrajinském území. Zatímco kyjevská protivzdušná obrana byla prudkým nárůstem útoků zahlcena, nyní zasáhl Izrael, který doposud zůstával ve válce neutrální.

Vysoký ukrajinský představitel prohlásil, že Izrael poskytuje Ukrajině „základní zpravodajské informace“ týkající se íránských sebevražedných dronů, které byly v drtivé většině nasazeny ruskou armádou, uvedl deník New York Times.

„Podle zprávy anonymní ukrajinský představitel uvedl, že izraelská bezpečnostní společnost dodává Ukrajincům satelitní snímky ruských vojenských pozic. Jedná se o jeden z prvních takových případů vojenské pomoci ze strany sionistického státu, který se kvůli svým bezpečnostním a politickým zájmům rozhodl zůstat stranou války,“ uvádí EurAsian Times.

Ukrajinské síly údajně tento týden sestřelily 50 sebevražedných dronů, z toho devět jen za jediný den. Jeden ukrajinský představitel uvedl, že drony nebyly tak účinné, jak Moskva plánovala, protože byly „pomalé“ a „snadno sestřelitelné“.

  Rusko v odvetě vyhošťuje diplomaty ze Slovenska a Pobaltí
Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com