Johnson nebude usilovat o návrat do čela konzervativců a úřad premiéra

Autor: POOL | Informace: REUTERS

Bývalý britský premiér Boris Johnson nebude kandidovat na lídra Konzervativní strany, a nebude tudíž usilovat o návrat do čela vlády. Johnson v tiskovém prohlášení podle britských médií uvedl, že by jeho kandidatura nebyla nyní správným krokem, ačkoliv měl dostatečnou podporu poslanců, uvedla stanice BBC. Jediným uchazečem, který má veřejnou podporu 100 poslanců, která je nezbytná, je bývalý ministr financí Rishi Sunak. Novým šéfem strany by se tak mohl stát už v pondělí.

„Nemůžete vládnout efektivně, pokud nemáte jednotnou stranu v parlamentu,“ uvedl v prohlášení bývalý premiér. Tvrdil, že ho podpořilo 102 poslanců, což by stačilo pro podání kandidatury. Veřejně tak učinilo ale daleko méně zákonodárců, zhruba 60. Johnson se domnívá, že by měl velkou šanci uspět ve stranickém hlasování.

Johnsonovo rozhodnutí otevírá dveře do čela vlády Sunakovi. Ten jako jediný má veřejnou podporu alespoň 100 poslanců. Dnes večer jich bylo 140. Pokud by žádný jiný kandidát podporu stovky zákonodárců nedostal, stal by se Sunak šéfem strany už v pondělí. Deník The Sunday Telegraph uvedl, že Sunaka podpořil i bývalý ministr financí Nadhim Zahawi nebo Jeremy Hunt, který ho v čele resortu vystřídal.

„Spojené království je skvělá země, čelíme ale hluboké ekonomické krizi,“ uvedl dnes Sunak, když oznamoval svou kandidaturu. „Proto kandiduji na post vůdce Konzervativní strany a vašeho příštího premiéra,“ dodal. Jako své cíle uvedl zlepšení stavu hospodářství a sjednocení Konzervativní strany.

Sunak se také později vyjádřil k Johnsonovu rozhodnutí. „Boris Johnson se zasadil brexit a velké rozšíření vakcín. Vedl naši zemi přes nejtěžší výzvy, kterým jsme kdy čelili, a pak se postavil (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi a jeho barbarské válce na Ukrajině. Za to mu budeme vždy vděční,“ napsal Sunak na twitteru. „Přestože se rozhodl znovu nekandidovat na premiéra, pevně doufám, že bude i nadále přispívat k veřejnému životu doma i v zahraničí,“ dodal.

  Zelenskyj: Ukrajina by měla na summitu NATO dostat jasné bezpečnostní záruky

Svou kandidaturu jako první oficiálně oznámila Penny Mordauntová, která má v současném kabinetu na starosti koordinaci vládní agendy v Dolní sněmovně. Jí ale veřejnou podporu vyjádřily jen dvě desítky poslanců. Čas na shromáždění 100 podpisů má do pondělí do 15:00 SELČ.

V Británii se rozhořel souboj o křeslo premiéra poté, co na post ministerské předsedkyně ve čtvrtek rezignovala Liz Trussová. Kandidáti musejí do pondělního odpoledne získat podpis nejméně stovky konzervativních poslanců, pokud chtějí postoupit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com