Ministry EU čeká debata o návrzích na omezení cen plynu

První debata o podrobnostech dalších krizových energetických opatření čeká dnes ministry energetiky zemí Evropské unie. Bavit se budou o parametrech společných nákupů plynu, zavedení brzdy proti výrazným cenovým výkyvům či vzájemné solidaritě v případě hrozícího nedostatku. Řeč bude i o stropu na cenu plynu spalovaného v elektrárnách. Kromě toho by na zasedání, které povede český ministr průmyslu Jozef Síkela, mohli zástupci vlád dospět ke shodě na nových pravidlech pro energetickou náročnost budov.

Lídři členských zemí minulý týden na bruselském summitu podpořili druhý balíček návrhů směřujících k omezení vysokých cen energií a jejich dopadů na obyvatele a firmy. Po zářijové sadě zaměřené na přerozdělení zisků elektráren a ropných firem či úspory elektřiny se nyní evropský blok věnuje cenám plynu. Vedle dobrovolných společných nákupů určených primárně na plnění zásobníků a povinné solidarity při kritickém nedostatku plynu se ministři budou bavit také o možné přímé redukci jeho ceny. Ta se má podle posledního návrhu komise týkat pouze případného výrazného zvýšení ceny na virtuálním obchodním uzlu TTF klíčovém pro určování cen.

Řada členských zemí hodlá ovšem mluvit i o obecnějším zastropování cen plynu spalovaného v elektrárnách, na které mají státy zásadně rozdílné názory. Evropská komise v pondělí poslala členským zemím dokument, v němž rozebrala jeho přínosy a rizika. Vzhledem k současnému poklesu ceny plynu by podle komise strop navrhovaný na úrovni 100 až 120 eur za megawatthodinu nedával smysl.

Dnešní debata nepřinese konkrétní společné závěry, ale poslouží pro přípravu podrobnější podoby opatření, na níž by se ministři mohli shodnout na další mimořádné schůzce. Její svolání plánuje české předsednictví na konec listopadu.

  Lesy ČR loni díky státní podpoře měly zisk 44 mil. Kč po minulé ztrátě 790 mil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com