Rusko podle Pentagonu uvědomilo USA o rutinním cvičení jaderných sil

Rusko USA uvědomilo o svém plánu uspořádat cvičení svých jaderných sil. Novináře o tom informoval mluvčí amerického letectva Patrick Ryder. Podle agentury Reuters ale odmítl ke cvičení, které by podle očekávání mělo zahrnovat testy balistických střel, poskytnout další podrobnosti.

„Spojené státy obdržely uvědomění. Jak už jsme dříve zdůrazňovali, jde o rutinní každoroční ruské cvičení,“ sdělil mluvčí. „V tomto ohledu Rusko dodržuje své povinnosti ohledně kontroly nad zbraněmi a závazky, podle kterých musí transparentně o cvičení uvědomit,“ doplnil Ryder.

Ukrajinský portál Defence Express napsal, že se Rusko chystá letos uspořádat už druhé jaderné cvičení Grom, ale že jeho termín zatím není znám. Předtím ruské síly cvičení uspořádaly v únoru, jen několik dní před ruským vpádem na Ukrajinu. V loňském roce cvičení nebylo a bylo odloženo právě na letošní únor.

Rusko by použitím jaderné zbraně na Ukrajině udělalo vážnou chybu, řekl Biden

Rusko by udělalo vážnou chybu, pokud by na Ukrajině použilo taktickou jadernou zbraň, řekl americký prezident Joe Biden v reakci na ruská tvrzení o tom, že Ukrajina připravuje takzvanou špinavou bombu. O prohlášení informovala agentura Reuters.

Ruské ministerstvo obrany minulý týden informovalo své protějšky v USA, Francii, Británii i Turecku, že Ukrajina připravuje zbraň, která způsobí radioaktivní zamoření rozmetáním radioaktivního materiálu pomocí běžné trhaviny.

Rusko své obavy vzneslo i na jednání Rady bezpečnosti OSN za zavřenými dveřmi. Generálnímu tajemníkovi OSN Antóniovi Guterresovi poslal velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja dopis, kde jej vyzývá, aby udělal vše, co je v jeho silách, aby zabránil „ohavnému zločinu“ ze strany Ukrajiny.

Západní státy toto tvrzení shodně odmítly. Popřel jej i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který řekl, že obviňování Moskvy působí dojmem, že plánuje operaci pod cizí vlajkou. Zároveň uvedl, že na Ukrajinu v reakci na ruská obvinění brzy dorazí odborníci z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kteří získají plný přístup. V této souvislosti Kuleba vyzval Moskvu, aby byla stejně transparentní.

  FT: Nová americká pomoc Ukrajině bude zřejmě zahrnovat rakety s dostřelem 150 km

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby v pondělí uvedl, že Rusko již dříve jiné obviňovalo z věcí, které samo zamýšlelo udělat. „V současnosti ale neexistuje žádný důkaz, že by tomu tak bylo i v tomto případě,“ dodal Kirby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com