Biden: Spojené státy neusilují o konflikt s Čínou, prezident Si to ví

Americký prezident Joe Biden dnes při setkání se svými vojenskými poradci prohlásil, že Spojené státy neusilují o konflikt s Čínou a že to čínský prezident Si Ťin-pching ví. Informuje o tom agentura Reuters.

„Neusilujeme o konflikt s nimi,“ řekl podle agentury americký prezident o Číňanech.

Spojené státy budou podle šéfa Bílého domu nadále hrát vedoucí roli v řadě mezinárodních výzev, od ruské agrese na Ukrajině přes klimatické změny po situaci v indicko-tichomořském regionu.

Prezident Si Ťin-pching si na nedávném 20. sjezdu komunistické strany zajistil znovuzvolení i na třetí funkční období, což je bezprecedentní. V čele Komunistické strany Číny stojí od listopadu 2012 a prezidentem je od března 2013. Podle odborníků se postupně stal nejmocnějším vůdcem, jakého Čína v posledních desetiletích měla.

Bílý dům se obává, že Moskva radí Íránu, jak potlačovat protesty

Bílý dům se obává, že Moskva radí Teheránu, jak zvládat protesty v Íránu, a využívá přitom své zkušenosti s potlačováním demonstrací v Rusku. Podle agentury Reuters to dnes řekla tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Mluvčí zároveň poznamenala, že důkazy o tom, že Írán pomáhá Rusku vést válku proti Ukrajině, jsou jasné a veřejné.

„Náš vzkaz Íránu je velmi velmi jasný. Přestaňte zabíjet své lidi a přestaňte posílat zbraně Rusku, aby zabíjelo Ukrajince,“ řekla Jean-Pierreová.

Íránem otřásají protesty od smrti Mahsy Amíníové. Mladá žena zemřela v polovině září poté, co ji mravnostní policie zatkla za špatně nasazený hidžáb. Podle policie žena utrpěla infarkt, podle kritiků a její rodiny však zemřela na následky policejní brutality. Protestující v čele se ženami demonstrují proti islámskému sociálnímu konzervatismu a policejní brutalitě. Podle ochránců lidských práv při protestech zahynulo přes 200 demonstrantů a mnoho dalších jich bylo zatčeno.

  Hamáček vyzradil působení českých špionů. Moskva žádá okamžité vysvětlení

Biden s izraelským prezidentem Herzogem hovořil o íránském jaderném programu

Americký prezident Joe Biden dnes v Bílém domě jednal se svým izraelským protějškem Jicchakem Herzogem o íránském jaderném programu, potlačování demonstrací v Íránu a íránských dodávkách dronů Rusku. Informuje o tom agentura Reuters.

Na začátku setkání s Bidenem v Oválné pracovně Herzog poznamenal, že uplynulo 40 dní od smrti mladé Íránky Mahsy Amíníové, která zemřela po zadržení mravnostní policií a jejíž smrt vyvolala protesty po celém Íránu. Izraelský prezident také uvedl, že Írán směřuje k tomu, aby se stal jadernou mocností, a narážel na to, že Teherán dodává Rusku bezpilotní letouny, které „zabíjejí nevinné občany na Ukrajině“, píše agentura AP.

Biden poznamenal, že Izrael a Libanon ve čtvrtek podepíší dohodu o námořní hranici, kterou Washington pomohl vyjednat. „Myslím, že jde o historický průlom. Chtělo to hodně odvahy,“ řekl Biden a poukázal na roli diplomacie.

Herzog také poznamenal, že se on i Biden v listopadu zúčastní klimatické konference COP27 v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Očekává se, že se Biden příští měsíc zúčastní summitu G20 na indonéském ostrově Bali. Mluvčí Bílého domu odmítl prezidentovy cestovní plány komentovat.

Biden se snažil vyjednat návrat Íránu k jaderné dohodě mezi Teheránem a světovými mocnostmi z roku 2015, od níž bývalý americký prezident Donald Trump v roce 2018 jednostranně odstoupil. Minulý týden Bílý dům uvedl, že prozatím odložil diplomatické snahy, a sdělil, že Teherán dodal Rusku drony.

Herzog dnes zahájil dvoudenní návštěvu Washingtonu. Setkal se mimo jiné se šéfkou Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, ministrem zahraničí Antonym Blinkenem či poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com