Africká delegace bude po návštěvě Kyjeva dnes jednat s Putinem

Sedm lídrů afrických zemí se dnes pod vedením jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosy setká v Petrohradě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V rámci takzvané africké mírové mise mají hovořit mimo jiné o černomořské obilné dohodě a přednesou i svůj návrh na zahájení mírových rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Delegace už v pátek jednala v Kyjevě, kde dal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jasně najevo, že mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou jsou možné jen v případě, že Moskva z jeho země stáhne svá vojska. Pozastavil se také nad tím, že afričtí lídři po návštěvě ukrajinské metropole zamíří do Ruska.

Afričtí představitelé chtějí podle dokumentu, se kterým se seznámila agentura Reuters v Moskvě stejně jako předtím v Kyjevě navrhnout řadu opatření „na posílení důvěry“, která by mimo jiné mohla zahrnovat stažení ruských vojsk, odstranění taktických jaderných zbraní Moskvy z Běloruska, pozastavení zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC) na Putina či zmírnění protiruských sankcí.

Členy delegace jsou kromě JAR i prezidenti Senegalu, Zambie a Komor. Egypt zastupuje premiér Mustafá Madbúlí, hlavu státu Ugandy Yoweriho Museveniho kvůli onemocnění covid-19 nahradil podle agentury DPA bývalý premiér této východoafrické země. Konžskou republiku zastupuje nejvyšší diplomat. Lídři podle agentury AP představují průřez názory afrických zemí na ruskou invazi. Zatímco JAR, Senegal a Uganda se odsouzení Moskvy vyhýbají, Egypt, Zambie a Komory loni při schvalování rezoluce Valného shromáždění OSN hlasovaly proti Rusku.

Řada afrických zemí má dlouhodobě úzké vazby na Moskvu, které se datují až do dob studené války, kdy je Sovětský svaz podporoval „v boji proti kolonialismu“. Mnoho státu kontinentu je navíc závislých na vývozu obilí a hnojiv z Ruska a Ukrajiny.

ČTK

  Navalného podle investigativního webu otrávili agenti FSB. Kreml se vyhýbá otázkám novinářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com