Rusko si nadále hraje s „jadernými svaly“

  1. října Rusko provedlo výcvik pozemních, námořních a vzdušných strategických odstrašujících sil, při kterém probíhaly praktické odpaly balistických a řízených střel s jadernými hlavicemi. Cvičení zahrnovalo odpálení zkušebních raket z poloostrova Kamčatka na ruském Dálném východě a z Barentsova moře v Arktidě.

Jaderná cvičení se konala na pozadí tvrzení Moskvy o „špinavé bombě“, kterou Ukrajina údajně plánuje odpálit. Cvičení strategických jaderných sil řídil prezident Ruské federace Vladimir Putin.

Zopakoval všechny své oblíbené bajky, zmínil také USA, „biologické zbraně“ a „špinavou bombu“. Na pozadí války Ruské federace proti Ukrajině a válečných zločinů ruských vojsk také obvinil světové společenství z prolomení právních mechanismů strategické stability a zavedení „jednostranných sankcí proti těm, kteří nesouhlasí s její politikou“.

Ruská jaderná cvičení „Grim“ obvykle zahrnují rozsáhlé manévry strategických jaderných sil, které zahrnují odpalování hlavic. V roce 2021 byly zrušeny a na začátku letošního roku, v předvečer totální ruské invaze na Ukrajinu 24. února, byly opět obnoveny. Poté, 27. února, Putin oznámil, že převádí odstrašovací síly „do zvláštního režimu bojové služby“.

Rusko strategickou válku již prohrálo, iniciativa přešla na Ukrajinu a Kreml provádějící jaderná „cvičení“ se snaží využít svůj hlavní trumf – hrozbu použití jaderných zbraní.

Samotná rétorika o jaderných zbraních podkopává mezinárodní mír a bezpečnost a představuje hrozbu pro celý svět, nejen pro Ukrajinu. Putinovy ​​jaderné hrozby je třeba brát vážně, protože asi před rokem si nikdo nedokázal představit, že v Evropě vypukne skutečná hrozná válka.

Ukrajina spoléhá na pomoc svých spojenců, především Spojených států. USA nejednou varovaly Rusko na nejvyšší úrovni, že reakce bude velmi vážná a největší chyba ze strany Ruska.

  Německou kancléřku Merkelovou čeká očkování. Vybrala si vakcínu od firmy AstraZeneca

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com