Šojgu ukončil mobilizaci

Částečná mobilizace v Rusku je hotová. Prezidenta Vladimira Putina o tom informoval ministr obrany Sergej Šojgu. Většina z 300 tisíc povolaných je stále na výcviku, 82 tisíc lidí už je však aktivně zapojeno do bojů na Ukrajině, oznámil Šojgu.

„Mobilizace občanů byla dnes dokončena. Úkol, který jste žádal – 300 tisíc mobilizovaných – byl dokončen. Žádná další akce v plánu není,“ informoval Šojgu Putina.

Podle ministerstva obrany je 218 tisíc povolaných stále ve výcviku, 82 tisíc z nich už podle Šojgua bylo vysláno na Ukrajinu. Polovina z nasazených funguje v rámci jednotek a aktivně se účastní bojů. Šojgu dodal, že tito lidé získají po „speciální vojenské operaci“ status veterána, a tím pádem také odpovídající balíček sociálních výhod.

Průměrný věk mobilizovaných je 35 let.

Putin po jeho slovech podle agentury RIA Novosti vyjádřil vděk všem lidem, kteří se k armádě přidali.

„Chci jim poděkovat za jejich loajalitu službě, vlastenectví a za jejich pevné odhodlání bránit naši zemi, naše Rusko, tudíž jejich domov, rodinu, občany a náš lid,“ řekl Putin Šojguovi s tím, aby tato slova vojákům předal.

Hlavním úkolem nyní podle Putina je, aby měli vojáci dostatek techniky. „A cítili se jistě, pokud se budou muset zúčastnit přímo bojových akcí,“ dodal.

Částečnou mobilizaci Putin vyhlásil 21. září. Odvodu mělo podléhat 300 tisíc osob s bojovými zkušenostmi či potřebnou vojenskou odborností. Někteří mobilizovaní už na Ukrajině zemřeli.

Autor: Michal Sobotka

  Kde jsou naše vakcíny? EU chce, aby AstraZeneca vysvětlila omezení dodávek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com