Výbuchy otřásly ukrajinskými městy včetně Kyjeva, kde čekají české ministry

Série výbuchů se v pondělních ranních hodinách ozvala v ukrajinském Kyjevě. Exploze oznámily také regionální úřady v severní, východní a střední části Ukrajiny, včetně měst Charkov, Záporoží či Kryvyj Rih. V ukrajinské metropoli se má uskutečnit společné jednání ministrů české a ukrajinské vlády.

Premiér Petr Fiala společně s dalšími ministry odjel do Kyjeva. Měli by zde jednat o poválečné obnově Ukrajiny či ukrajinských uprchlících na českém území se svými ukrajinskými protějšky.

Společné zasedání obou kabinetů provázejí kvůli trvající ruské vojenské invazi na území Ukrajiny přísná bezpečnostní opatření. Úřad vlády tak nezveřejnil ani přesné složení delegace, která má čítat asi šest ministrů.

Nad Kyjevem byl ráno vidět kouř stoupající z asi deseti míst výbuchů, uvedli svědci. Starosta Vitalij Kličko na sociálních sítích uvedl, že v důsledku útoků na kritickou infrastrukturu je část města bez proudu. V některých oblastech není k dispozici voda. Všechny služby pracují na nápravě situace, dodal Kličko s tím, že více informací doplní později. Také podle agentury Reuters v některých částech Kyjeva vypadla elektřina a nefungují mobilní telefonní sítě.

Podle starosty Charkova Ihora Terechova zasáhly jeho město dvě střely zacílené na neupřesněnou kriticky důležitou infrastrukturu.

Rusko v minulých týdnech zesílilo raketové útoky proti ukrajinské energetické infrastruktuře a dalším civilním cílům poté, co obvinilo Kyjev z exploze, která poškodila most na anektovaný Krym.

Podlepondělní zprávy britského ministerstva obrany Rusko od poloviny října poslalo na frontu několik tisíc nově mobilizovaných rezervistů. V minulosti přitom někteří ruští činitelé upozorňovali, že někteří čerstvě mobilizovaní vojáci dorazili na Ukrajinu beze zbraní a prakticky bez výcviku.

Dostupné zdroje přitom naznačují, že mobilizovaným vojákům bývají vydávány pušky, která se poprvé objevily v roce 1959. Mnoho z nich je kvůli špatnému skladování v sotva použitelném stavu a navíc potřebují jiné střelivo než další ruční zbraně ve výzbroji ruské armády. To může komplikovat už nyní těžce zkoušenou logistiku, dodalo britské ministerstvo obrany.

  Nezasahujte do záležitostí Slovenska, vzkázal Fico Pavlovi a Lipavskému

Zdroj: idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com