Moldavsko vyhošťuje ruského diplomata. Reaguje na dopad rakety na své území

Kišiněv vyhostí pracovníka ruského velvyslanectví, oznámilo moldavské ministerstvo zahraničí. Moskva vzápětí pohrozila odvetou. Na moldavské území totiž v pondělí ráno dopadla ruská raketa, kterou sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana.

„(Moldavské) ministerstvo zahraničí a evropské integrace oznamuje přijaté rozhodnutí označit za personu non grata představitele velvyslanectví Ruské federace v Kišiněvu, který je povinen opustit území Moldavské republiky,“ citovala ruská agentura TASS z komuniké moldavské diplomacie.

„Rusko dá adekvátní odpověď,“ zareagovalo podle agentury na vyhoštění svého diplomata ruské ministerstvo zahraničí.

Na moldavské území ráno dopadla raketa sestřelená ukrajinskou protivzdušnou obranou. Na Facebooku to oznámilo moldavské ministerstvo vnitra. Střela se zřítila na okraji vesnice Naslavcea v okresu Ocnitsa na severu země u hranic s Ukrajinou. Incident se obešel bez obětí, detonace však vysklila okna několika domů.

Moldavské ministerstvo současně upozornilo, že raketové ostřelování sousední země Ruskem rostoucí měrou ohrožuje i bezpečnost moldavských občanů, kteří stále více pociťují ničivé následky války. Ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu ohrožují také energetickou bezpečnost Moldavska.

Ukrajina se v pondělí opět bránila rozsáhlým ruským vzdušným útokům cílícím na energetickou infrastrukturu. Rusko podle ukrajinských úřadů podniklo také úder na ukrajinskou přehradu na řece Dněstr. Ta leží asi deset kilometrů od přehrady u obce Naslavcea na stejném toku, připomnělo rovněž moldavské ministerstvo vnitra. „Útoky na vodní infrastrukturu a následné zatížení řeky může celý region vystavit nebezpečí povodní,“ varoval na Twitteru moldavský ministr zahraničí Nicu Popescu.

Zdroj: CT24

  Podle šéfa republikánů v Senátu násilí na Kapitolu podnítil Trump

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com