České velvyslanectví v Kábulu bude od příštího roku zrušeno

Od 1. ledna příštího roku bude zrušeno velvyslanectví České republiky v Kábulu. Rozhodl o tom ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který o svém záměru informoval vládu. Podle ministerstva nelze očekávat zlepšení bezpečnostní situace v zemi, kde loni v srpnu převzalo moc radikální hnutí Tálibán. Ambasáda byla dočasně uzavřena od loňského září.

V polovině srpna 2021 po ofenzivě Tálibánu byl stažen a evakuován do ČR personál ambasády včetně ochranného týmu KAMBA. Tehdejší ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) poté 4. září rozhodl o dočasném uzavření ambasády.

Podle ministerstva nelze očekávat, že by mohlo dojít ke zlepšení zhoršené bezpečnostní situace v zemi. Vzhledem k vývoji v zemi a aktuálnímu stavu bilaterálních vztahů nepovažuje resort za důvodné existenci rezidentního velvyslanectví.

Činnost zrušené ambasády bude vykonávat velvyslanectví v pákistánském Islámábádu. Humanitární pomoc, kterou Afghánistánu Česko poskytuje, bude realizována skrze české nevládní organizace, jež působí na místě.

ČTK

  Kreml nehodlá v případu Navalného brát zřetel na Západ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com