České velvyslanectví v Kábulu bude od příštího roku zrušeno

Od 1. ledna příštího roku bude zrušeno velvyslanectví České republiky v Kábulu. Rozhodl o tom ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který o svém záměru informoval vládu. Podle ministerstva nelze očekávat zlepšení bezpečnostní situace v zemi, kde loni v srpnu převzalo moc radikální hnutí Tálibán. Ambasáda byla dočasně uzavřena od loňského září.

V polovině srpna 2021 po ofenzivě Tálibánu byl stažen a evakuován do ČR personál ambasády včetně ochranného týmu KAMBA. Tehdejší ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) poté 4. září rozhodl o dočasném uzavření ambasády.

Podle ministerstva nelze očekávat, že by mohlo dojít ke zlepšení zhoršené bezpečnostní situace v zemi. Vzhledem k vývoji v zemi a aktuálnímu stavu bilaterálních vztahů nepovažuje resort za důvodné existenci rezidentního velvyslanectví.

Činnost zrušené ambasády bude vykonávat velvyslanectví v pákistánském Islámábádu. Humanitární pomoc, kterou Afghánistánu Česko poskytuje, bude realizována skrze české nevládní organizace, jež působí na místě.

ČTK

  Zelenskyj popřel, že jeho země zaútočila drony na Kreml

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com