V ruské armádě se podle Londýna rozmáhá vyhrožování dezertérům zastřelením

Ruská armáda pravděpodobně začala na Ukrajině nasazovat takzvané blokační nebo protiústupové jednotky, jejichž úkolem je odrazovat ruské vojáky od útěku tak, že jim hrozí zastřelením. Tato praktika svědčí o nízké morálce ruských vojáků a jejich neochotě bojovat, uvedlo na twitteru britské ministerstvo obrany, které se odvolává na informace britské vojenské rozvědky. Ukrajinská armáda odráží ruské útoky v Doněcké oblasti a hlásí zneškodnění přes 800 ruských vojáků za uplynulý den. Tvrzení válčících stran o vzájemně způsobených ztrátách nelze v době pokračujících bojů ověřit.

„Ruští generálové v poslední době patrně chtěli po velitelích, aby proti dezertérům používali zbraně a možná i dávali povolení k zastřelení těchto vojáků po předchozím varování,“ sdělilo britské ministerstvo. Ruská armáda nasazovala blokační jednotky už v minulosti v jiných konfliktech, podotklo.

Ukrajinské síly za uplynulý den odrazily šest útoků v Doněcké oblasti, uvedlo podle agentury Unian velení ukrajinské armády ve svém pravidelném ranním hlášení. Ukrajinci za uplynulých 24 hodin zlikvidovali 840 ruských vojáků, sdělil také ukrajinský generální štáb. Dodal, že nejde o rekordní počet, ale i tak velmi vysoké číslo. Od začátku války podle něj ruská armáda přišla už o 74.800 vojáků.

O postupu ukrajinské armády v Chersonské oblasti se štáb ve svém ranním přehledu nezmínil. Ve čtvrtek činitel proruské správy Chersonské oblasti uvedl, že ruská vojska se patrně stáhnou ze západního břehu Dněpru, což by mohlo znamenat i ústup z Chersonu. Ukrajinská armáda ale pak varovala, že podobné zprávy mohou být součástí ruské taktiky.

ČTK

  Pravice parlamentní volby v Itálii vyhraje, pokud neudělá chyby, říká politolog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com