Očkování výrazně snižuje riziko postcovidového syndromu, řekl Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Očkování proti koronaviru snižuje riziko postcovidového syndromu. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který při podzimní očkovací kampani proti covidu-19 navštívil Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK). Očkovací kampaň podle něj funguje, počet těch, kteří se nechávají očkovat, se pohybuje v ČR mezi 10.000 a 15.000 denně, poslední dny je to zhruba 13.000 lidí. Čísla se oproti měsíci před kampaní zdvojnásobila, informuje ČTK.

„Očkovat by se měli především lidé z rizikových skupin, je to cesta, jak se mohou chránit proti závažnému průběhu onemocnění a následným možným komplikacím, které je potom nutné v některých případech i dlouhodobě řešit v podobných centrech. Ideální je kombinace očkování a potom prodělaná nemoc. Ukazuje se, že u všech, co se nechali očkovat první druhou dávkou, se výrazně snížilo riziko postcovidového syndromu,“ řekl Válek.

Centrum postcovidové péče ve FN HK funguje od prosince 2020 a zajišťuje komplexní péči o pacienty, kteří mají dlouhodobé potíže po prodělání covidu-19. Centrem od té doby prošlo více než 1800 pacientů, jejich věkový průměr je 46 let, stejně jsou zastoupeni ženy i muži, řekl novinářům přednosta Plicní kliniky FN HK Vladimír Koblížek. Centrum sídlí v budově plicní kliniky.

„V současné době při infekci variantou omikron a stále rostoucím počtu očkovaných je počet nových nemocných s postcovidovým syndromem znatelně menší. Stále se však objevují u pacientů s postcovidem pocity dušnosti, únava a vyčerpání, nespavost a další komplikace,“ uvedl Koblížek. Upozornil, že podle statistik očkovaní pacienti méně často trpěli některým z příznaků postcovidového syndromu.

Podle statistik hradeckého centra zhruba polovina pacientů prodělala těžkou formu covidu-19 a byli hospitalizováni, zbytek měl lehčí průběh. Většina pacientů trpěla respiračními projevy a únavou, u některých byly problémy dlouhodobé.

  Před úřadem vlády přenocovaly desítky demonstrantů, protest je poklidný

„Kromě respiračních projevů a únavy necelá polovina nemocných přichází také s dalšími obtížemi, od postižení centrální nervové soustavy po kožní problémy či gastroenterologické potíže. Ze statistik vyplývá, že většina pacientů centra před covidem-19 netrpěla žádným těžkým onemocněním,“ uvedl mluvčí FN HK Jakub Sochor.

Centrum je určené pro pacienty z Královéhradeckého kraje, kteří trpí některými z příznaků postcovidového syndromu i tři měsíce po prodělaném onemocnění. Centrum zajišťuje primárně péči pro pacienty odeslané k vyšetření praktickým lékařem či plicním specialistou. Postcovidová centra fungují i v dalších nemocnicích v ČR.

FN HK dosud na svých odděleních hospitalizovala na 4400 pacientů s covidem-19, nemocnice zajišťuje provoz Odběrového centra covid-19 a také Očkovacího centra covid-19, které od 2. ledna 2021 podalo přes 241.000 dávek vakcíny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com