Velké podniky mohou žádat stát o kompenzace za drahou elektřinu a plyn

Velké firmy mohou ode dneška žádat ministerstvo průmyslu a obchodu o dotace, které jim mají kompenzovat zvýšené náklady na energie. Stát podnikům plánuje rozdělit až 30 miliard korun. Žádosti budou moci firmy podávat od dnešních 09:00 prostřednictvím informačního systému ministerstva. Příjem žádostí skončí 31. ledna příštího roku.

Podpora se týká velkých podniků, které jsou připojené na vedení vysokého a velmi vysokého napětí. „V případě plynu pak jde o velké firmy, jejichž roční odběr převyšuje 630 megawatthodin,“ uvedl počátkem listopadu náměstek pro průmysl a stavebnictví Eduard Muřický. Dotace mohou čerpat společnosti, kterým se od letošního února do konce října meziročně více než zdvojnásobily ceny energií.

Jednotlivé podniky mohou získat podporu až 45 milionů korun. Až 200 milionů Kč pak mohou dostat firmy z energeticky vysoce náročných oborů, které jsou v provozní ztrátě. Typicky jde o společnosti ze zpracovatelského, zemědělského nebo těžebního průmyslu.

Pro malé a střední firmy, stejně jako domácnosti nebo veřejné instituce a podniky bez obchodní povahy vláda stanovila maximální ceny na dodávky elektřiny a plynu. Začnou platit od příštího roku a budou ve výši 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočíst distribuční poplatky. Náklady na toto opatření budou činit kolem 130 miliard korun. Zastropování cen pro velké firmy podle vlády neumožňuje evropská legislativa.

ČTK

  Shoptet: Češi ve středu v e-shopech nakoupili za 1,5 mld. Kč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com