Akcie v USA zpevnily, inflace podle šéfa Fedu letos výrazně klesne

Americké akcie dnes zpevnily. Šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell ve washingtonské neziskové organizaci Ekonomický klub uvedl, že letošek bude rokem „výrazného poklesu inflace“. Trh Powellovo vystoupení vyhlížel kvůli náznakům, jak bude centrální banka dále postupovat.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes stoupl o 0,78 procenta na 34.156,69 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 1,29 procenta na 4164,00 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,90 procenta na 12.113,79 bodu.

Powellovy komentáře podpořily naděje investorů na méně agresivní měnovou politiku Fedu, které opadly po zprávě z minulého týdne o vývoji amerického pracovního trhu v lednu. Statistika amerického ministerstva práce ukázala prudký nárůst pracovních míst.

„Powell má za to, že v dohledné době nebudou snižovat sazby, ale že jsou na dobré cestě a dosahují toho, čeho potřebují dosáhnout,“ konstatoval analytik Shawn Cruz ze společnosti TD Ameritrade.

Hlavní akciové indexy během Powellova vystoupení i po něm prudce kolísaly a podle analytiků je nepravděpodobné, že by se volatilita brzy rozptýlila.

Fed minulý týden podle očekávání dále zmírnil rozsah zvyšování úroků. Základní úrokovou sazbu zvedl o čtvrt procentního bodu do pásma 4,50 až 4,75 procenta. Sazba je tak nejvýše od října 2007. Trhy nyní očekávají, že maximální úroková sazba vystoupá nad pět procent.

Vzpruhou pro technologický index Nasdaq i index S&P 500 dnes byl růst akcií společnosti Microsoft, které si připsaly 4,2 procenta. Firma oznámila, že do vyhledávače Bing a prohlížeče Edge zapojí umělou inteligenci.

O 12,2 procenta stouply akcie čínské společnosti Baidu. Ta předtím informovala, že do svého vyhledávače v březnu zapojí chatovacího robota Ernie Bot.

  Umělá inteligence podle německého ekonoma k masové nezaměstnanosti nepovede

Na devizových trzích dnes dolar vystoupal na měsíční maximum ke koši měn, později ale zisky smazal a oslabil. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 22:00 SEČ odepisoval čtvrt procenta a pohyboval se kolem 103,38 bodu. Dříve během seance vystoupal na 103,93 bodu, což je nejvyšší hodnota od 6. ledna.

Euro ve stejnou dobu vůči dolaru stagnovalo a prodávalo se za 1,0727 USD. Dolar k japonskému jenu ztrácel 1,2 procenta na 131,05 JPY. Euro k jenu klesalo o 1,2 procenta na 140,57 JPY.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com