Lipavský: Rusko systematicky blokuje činnost OBSE

Rusko systematicky blokuje činnost Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), řekl novinářům český ministr zahraničí Jan Lipavský při návštěvě Severní Makedonie, která organizaci nyní předsedá. Rusko, které před rokem napadlo Ukrajinu, podle něj blokuje rozpočet OBSE, příští estonské předsednictví a pravděpodobně bude blokovat i nového předsedu či předsedkyni organizace.

Lipavský se při návštěvě Skopje setkal se svým protějškem Bujarem Osmanim, s nímž řešili zejména ruskou agresi na Ukrajině, evropské perspektivy Severní Makedonie nebo ekonomickou spolupráci. Jednal též s prezidentem Stevem Pendarovským.

„Není to o tom, že bychom zasahovali do domácí severomakedonské politiky, ale pokud se Česká republika zasazuje a zasazovala o integraci západního Balkánu, tak je potřeba mluvit se všemi aktéry, umět se vzájemně vyposlechnout,“ poznamenal Lipavský.

Za českého předsednictví v Radě EU v druhé polovině loňského roku se podařilo odblokovat zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií, kandidátské postavení získala také Bosna a Hercegovina.

Severní Makedonie aktuálně předsedá OBSE, jejímž členem je i Rusko. Jednání s touto zemí ale podle Lipavského v aktuální situaci není příliš možné. „Rusko systematicky blokuje činnost OBSE, blokuje rozpočet, příští předsednictví, které má jít za Estonskem, pravděpodobně bude blokovat i nového předsedu nebo předsedkyni OBSE,“ uvedl šéf české diplomacie.

Situace se ale podle něj může v budoucnu proměnit, OBSE má za klíčový prvek evropské bezpečnostní architektury. „Je tedy dobře, že i Severní Makedonie deklaruje, že v případě, že se promění bezpečnostní kontext, tak jsou připraveni hrát roli, kdy by i Rusko bylo zapojeno do jednání. Nicméně já jsem k tomu velmi skeptický a velmi opatrný,“ dodal Lipavský.

ČTK

  ČR v sobotu poprvé od začátku ruské invaze neudělila běžencům žádné vízum

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com