Armádu od dneška vede Karel Řehka, nastoupil i nový šéf Vojenské policie

Od dnešního dne oficiálně nastoupil do funkce náčelníka generálního štábu české armády Karel Řehka. Symbolicky mu ji předal již ve čtvrtek na Vítkově dosavadní šéf armády Aleš Opata. Dnes se mění i velitel Vojenské policie, novým náčelníkem se stal Otakar Foltýn, který ve funkci vystřídal Miroslava Murčeka.

Řehka se do armády vrátil po dvou letech, v mezidobí vedl Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Dříve působil u speciálních sil v Prostějově, kterým i velel. Vyslán byl na několik zahraničních misí na Balkáně a v Afghánistánu a působil i ve velitelských strukturách v NATO. Absolvoval několik zahraničních kurzů včetně prestižního Rangers v USA.

Do funkce ho po dohodě s ministryní Janou Černochovou (ODS) a po nominaci vládou jmenoval prezident Miloš Zeman. Ten ho také minulý týden povýšil do hodnosti generálmajora.

Řehka velení armádě přebírá v době, kdy se kvůli ruskému útoku na Ukrajinu dramaticky zhoršila bezpečnostní situace. Nový velitel armády ve čtvrtek na Vítkově řekl, že armáda je podle něj od toho, aby bojovala. A když nebojuje, má se na boj připravovat. Za svůj primární úkol proto považuje zajistit, aby, až to bude potřeba, česká armáda byla na boj připravena a obstála v něm. Ve funkci se chce zaměřit na okamžitou bojeschopnost armády a na její připravenost k nasazení v kratších časových lhůtách. Zvýší se podle něho nároky na připravenost každého vojáka, soustředit se chce na jejich výcvik.

Náčelník generálního štábu zpravidla ve funkci zůstává čtyři roky. Protože jde o nejvyšší českou vojenskou pozici, po skončení svůj vojenský závazek u armády většinou ukončuje. Výjimkou byl Petr Pavel, který odešel do čela Vojenského výboru NATO, tedy nejvyšší vojenské pozice Severoatlantické aliance. V armádě končí i Řehkův předchůdce Opata. Černochová ale ve čtvrtek na Vítkově naznačila, že stát s jeho službami v jiné pozici i nadále počítá.

  V Liberci spadla kabina lanovky na Ještěd, zemřel strojvedoucí

Dneškem se mění také velení Vojenské policie, do jejíhož čela přichází plukovník Foltýn. Dosud sloužil v analytickém oddělení velení armády. V minulosti pracoval třeba u speciálních sil v odboru koncepcí a řízení nebo jako právník na Inspektorátu náčelníka generálního štábu. Černochová Foltýna označila za vynikajícího vojenského právníka s téměř dvacetiletou praxí. Jako právník působil ve třech zahraničních operacích v bývalé Jugoslávii a Afghánistánu. Sněmovní opozice volbu kritizovala. Vadí jí, že na post přichází bez zkušenosti z Vojenské policie. Nelíbily se jí ani jeho politické názory, které již dříve prezentoval na sociálních sítích. Vymezil se v nich proti prezidentu Miloši Zemanovi nebo náznakem proti bývalé vládě Andreje Babiše (ANO).

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com