Brno chce na příští rok rozpočet s příjmy 13,8 a výdaji 15,3 mld.

Brno navrhuje na příští rok rozpočet s příjmy 13,767 miliardy a výdaji 15,275 miliardy korun. V tiskové zprávě to dnes uvedlo tiskové středisko města. I přes propad příjmů kvůli koronaviru má jít skoro třetina výdajů na investice, mezi největší patří prodloužení tramvaje ke kampusu, velký městský okruh, stavba multifunkční haly nebo Janáčkova kulturního centra a dostavba kanalizace. Rozdíl dokryjí peníze z úvěru nebo přebytky minulých let. Rozpočet bude schvalovat prosincové zastupitelstvo.

Pro letošní rok mělo město schválený rozpočet s příjmy 14 miliard a výdaji 16 miliard korun. „Návrh rozpočtu reaguje na současnou ekonomickou situaci, která je zásadně ovlivněna pandemií nemoci covid-19. Budoucí vývoj klíčových příjmů města Brna, daňových výnosů, je tak zatížen značnou nejistotou,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Podle ní je v návrhu zahrnutý i negativní dopad očekávané změny daňové legislativy ve výši jedné miliardy, kterou od 1. ledna přinese zrušení superhrubé mzdy.

Město příští rok počítá s daňovými výnosy devět miliard korun, což je o 2,2 miliardy méně než letos. „Navrhujeme pokrýt tento pokles prodejem majetku, například stavebních pozemků za 850 milionů Kč, a prodejem akcií Technologického parku Brno. U něj odhadujeme cenu na 1,2 miliardy Kč. Více nám však řekne aktualizace posudku ceny Technologického parku, kterou si necháváme zpracovat,“ řekla předsedkyně finančního výboru Andrea Pazderová (ODS). Podle ní se úsporou běžných výdajů získá 300 milionů korun a dalších 83 milionů snížením transferů městských částí. „Zapojením cizích zdrojů z úvěru, a to na financování investičních akcí, navýšíme rozpočet o 1,4 miliardy Kč,“ doplnila Pazderová. Město může u dvou bank čerpat úvěr až do výše dvou miliard korun.

Více než 31 procent výdajů tvoří kapitálové. Mezi největší investiční akce patří přeložení tramvaje na Plotní ulici, prodloužení tramvaje k univerzitnímu kampusu nebo práe na velkém městském okruhu v úseku Žabovřeská nebo Tomkovo náměstí a Rokytova. Město také plánuje stavbu multifunkční haly, sportovní areál Anthropos nebo Janáčkovo kulturní centrum a dostavbu kanalizace.

  Praha zruší od čtvrtka většinu protipovodňových opatření, otevře náplavky

Kromě toho musí prosincové zastupitelstvo vzít na vědomí rozpočet statutárního města, čili Brna i s rozpočty jeho 29 městskými částmi. Počítá s příjmy 14,7 a výdaji 16,5 miliardy korun.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com