Oslavy svobody v nesvobodné době

Co nám přinesl letošní 17. listopad? Pokládání věnců významnými českými politiky, demonstrace, ale i další nařízení vlády proti koronavirové pandemii.

Pietní akce

17. listopad 1989 je den kdy se vzbouřili proti komunistickému režimu pražští studenti a tím započala Sametová revoluce.V Praze se na počest Dne boje za svobodu na Národní třídě konala akce pokládání věnců, které se zúčastnili významní čeští politici, jako premiér Andrej Babiš, který dorazil již v 8:00 s ministryní financí Alenou Schillerovou. Uctít památku přišli také ministři Jan Hamáček a Jana Maláčová.

Součástí pietní akce byli nejen ti, kteří přišli položit květiny, ale i lidé, kteří nesouhlasí se současnými událostmi a nařízeními v Česku. Ministr Jan Hamáček na rozdíl od premiéra Andreje Babiše nebyl davem kladně přijat a lidé na něj pískali. Současnému premiérovi k jeho přiblížení k lidu napomohly zřejmě jeho pravidelné internetové vysílání „Čau lidi“, kde promlouvá k národu srozumitelnou a civilní formou.

Na pietním aktu se objevil také vysloužilý politik Václav Klaus, který byl jedním z přímých účastníků a hybatelů Sametové revoluce. K mediím promluvil bez roušky, za což bude policí trestně stíhán. Prezident Miloš Zeman raději zůstal v ústraní pro ochranu jeho zdraví.

Protivládní protest

V 16:00 započala demonstrace, která se konala proti vládním opatřením, jejichž následkem jsou zavřené obchody a obětmi krachující malopodnikatelé i jejich zaměstnanci, kteří se potýkají s nedostatkem příjmů. Protestu se zúčastnily stovky lidí, mnozí bez roušky a pochodovali Prahou až do večerních hodin. Protest se obešel bez násilných střetů. Demonstranti nesli cedule s množstvím hesel jako „Nechte naše děti chodit do školy“ nebo „My chceme pivo“. Akci podpořil svou účastí i zpěvák Daniel Hůlka, který je ve sporu s prezidentem Milošem Zemanem a veřejně vyjádřil svůj názor na koronavirová opatření.

  Zvláštní dvojka: mistr čachrů a přísný voják

Demonstranti svými protesty překřičeli zpěvačku Anetu Langerovou, která z balkonu Národního divadla zpívala revoluční píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com