Republika ožívá, opět se rozjely dálkové vlaky. Počty nově nakažených ale příliš neklesají

Bezmála po měsíci se začala k normálu přibližovat vnitrostátní dálková železniční doprava. Ráno odjel z Prahy směrem do Břeclavi railjet i expres do Horní Lidče, odpoledne se obnoví provoz expresů Praha–Plzeň–Cheb a rychlíků Praha–Chomutov–Cheb. V Česku ještě částečně pokračuje testování kolektivní imunity, v Praze se ale nadále odebírají vzorky pouze dětem, v Brně nejsou již potřeba od seniorů. Počty nově nemocných přitom výrazně neklesají. Zatímco minulé víkendy pravidelně přinášely dramatické propady oproti pracovním týdnům, tentokrát přibylo v sobotu 79 pozitivně testovaných – o sedm méně než v pátek a o 24 více než ve čtvrtek. Testů bylo přitom provedeno o několik tisíc méně.

Česko, ochromené v posledních týdnech omezením volného pohybu, zažilo bezprecedentní seškrtání dálkové železniční dopravy. Bez přestupu nebylo možné dojet vlakem z Prahy do Chebu, Břeclavi ani Vsetína. Ministerstvo dopravy tak zareagovalo na skutečnost, že vlaky po omezení volného pohybu lidí jezdily téměř prázdné. Nyní začalo spoje na koleje vracet.

„Podrobnosti cestující naleznou ve vyhledavači spojení na internetu nebo v aplikaci Můj vlak,“ uvedla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Zatím nechalo ministerstvo obnovit provoz linek Ex2 (Praha – Horní Lideč) a R15 (Praha–Chomutov–Cheb) a poloviny linek Ex3 (Praha–Břeclav), na které zatím budou jezdit pouze railjety, a Ex6 (Praha– Plzeň–Cheb), jejíž domažlická větev ale zatím zůstává mimo provoz.

„Další obnovování provozu dálkových linek i regionální spojů se bude uskutečňovat postupně podle požadavků objednatelů dopravy a také podle rostoucího počtu cestujících,“ avizovala mluvčí Novotná. Omezený zůstává například provoz rychlíků z Prahy do Hradce Králové, vůbec nejezdí expresy Praha–Děčín nebo vlaky Supercity Pendolino.

Významně omezen zůstává také provoz expresních vlaků soukromých dopravců. Regiojet avizoval, že chce mít všechny vnistorstání vlaky v provozu do 14. června a začal je na koleje postupně vracet již v pátek. „Od 3. května by mělo být posílení výraznější, předpokládáme, že budeme jezdit přibližně v rozsahu poloviny našich spojů,“ avizoval mluvčí Regiojetu Aleš Ondrůj.

  Chcípl PES zveřejnil adresy poslanců. „Je to útok na rodiny, děti,“ řekl Fiala

Leo Express počítá s tím, že vlaky začne vracet od 1. května, kdy ke stávajícímu jednomu páru dálkových vlaků přibude druhý. „V případě rostoucí poptávky budeme další spoje přidávat v průběhu května a června,“ uvedl mluvčí dopravce Emil Sedlařík.

Že Česko ožívá, ukazují také údaje ze silnic, které Česká televize získala od největších správců infrastruktury. V Praze již provoz smazal asi polovinu propadu, který nastal po vyhlášení celostátní karantény. Jestliže v té době jezdilo v centru o 35 procent méně aut a na okrajích Prahy jich bylo o 29 až 30 procent méně než před vyhlášením prvních restrukcí, nyní již je to od 18 procent méně.

Aut začalo přibývat také na dálnicích. „Říkat doprava se už vrací na silnice, by bylo odvážné, ale do určité míry pravděpodobně pravdivé,“ podotkl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

V sobotu přibylo 79 nemocných, počet testů výrazně spadl

Návrat části dálkových expresů na tratě je součástí rozvolňování restrikcí, které od poloviny března významně svazují veřejný život v Česku. První větší vlna rozvolňování přišla minulé pondělí, od pátku bylo zrušeno omezení volného pohybu a vláda schválila zrychlený harmonogram rozvolňování. Její reprezentanti ale varovali, že by nemusel být naplněn, pokud by se významně zhoršila epidemiologická situace.

To zatím nenastalo. V sobotu přibylo 79 lidí s pozitivním testem na koronavirus. Bylo to méně než v pátek, ale více než ve čtvrtek. Teprve podruhé v dubnu tak bylo v sobotu více nakažených než v předcházejících čtyřech pracovní dnech. Ve srovnání s pracovním týdnem se přitom výrazně méně testovaly. Množství provedených testů v sobotu pokleslo na 4411, zatímci v pátek jich bylo přes sedm tisíc.

Od půlnoci do nedělního rána naopak nepřibyl žádný nový případ. Celkem tedy bylo od 1. března dosud pozitivně testováno 7352 lidí, z nich 2471 se uzdravilo. Od večera přibylo osmnáct uzdravených. Nemocí COVID-19 naopak stále trpí 4662 lidí.

  Šéf NATO bude jednat s Erdoganem o přijetí Švédska a Finska do aliance

Co stávající vývoj znamená, není zřejmé. „Je velká záludnost toho infekčního onemocnění. Zpoždění, kdy můžeme něco pozorovat, je přibližně deset až čtrnáct dní a v té době teprve začneme něco tušit, to znamená, že nelze v prvních dnech odlišit šum od opravdové změny trendu,“ upozornil Ondřej Májek z Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Plošné testování pokračuje – v Brně bez seniorů, v Praze bez všech dospělých

Kromě „běžného“ testování pokračuje v Česku sběr vzorků pro studii kolektivní imunity. V Praze v sobotu již výzkumníci provedli potřebný počet odběrů všem věkovým skupinám nad 18 let. Potřebují tedy již pouze vzorky od dětí ve věku 8 až 17 let. Jejich odebírání ještě pokračuje, a to v Kateřinské zahradě.

Kromě dětí se v Praze ještě testují pozvaní chroničtí pacienti z IKEM a osoby, které oslovil Český statistický úřad v rámci testování reprezentativního vzorku populace. Odběrové týmy předpokládají, že během neděle naplní potřebný počet testovaných dětí.

V Brně pokračují odběry na Moravském náměstí i v univerzitním kampusu v Bohunicích, ale již od soboty posílají policisté pryč seniory nad 60 let, od nichž už je také dost vzorků. Bez omezení zatím budou odběry probíhat v Olomouci, Litovli, Uničově a Litoměřicích.

Co dál? Pendleři budou moci přes hranice každý den, otevřou obchody i některé zoo

Již v pondělí bude následovat další fáze rozvolňování opatření proti koronaviru, které omezují život v Česku od poloviny března. Budou moci otevřít obchody a provozovny služeb do 2500 metrů čtverečních – s výjimkou těch, které jsou ve velkých nákupních centrech a nemají vlastní vchod z ulice – rozjedou se vozy autoškol, s omezením budou moci začít fungovat posilovny a fitness centra, knihovny či venkovní části zoologických a botanických zahrad.

Ne všechny provozy a instituce, které se další vlna rozvolnění týká, opravdu otevřou. Například Národní knihovna oznámila, že určitý čas potrvá příprava provozu s ohledem na dodržování předepsaných hygienických opatření.

  Hrad by žádostí o bezpečnostní prověrku pro Koláře porušil pravidla, řekl Pavel

Ani část zoologických zahrad ještě není připravena na otevření, například v Praze, Dvoře Králové či Zlíně ale již bude možné za zvířaty zajít. Omezení bude například v prodeji vstupenek – k dispozici budou pouze elektronické, zakoupené na internetu a bude jich omezený počet. „Vstupenky budou mít jednodenní platnost, abychom to mohli regulovat, kdyby bylo více lidí,“ řekl ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Od pondělí budou platit volnější pravidla také pro pendlery, tedy obyvatele ČR, kteří pracují v zahraničí. Přes hranice budou opět moci jezdit každý den oproti dosavadním dvoutýdenním intervalům. Povinností ale bude předložit při prvním návratu, a potom jednou za čtrnáct dní negativní PCR test na koronavirus. Testy si budou muset zajistit sami. Stejná pravidla budou platit i pro přeshraniční žáky a studenty.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com