Ve vězení za válku. Česká justice na stráži míru.

Pražský městský soud znovu poslal Alojze Poláka na 20 let do vězení za účast na bojových akcích na Ukrajině na straně separatistů. Bavíme se o období od roku 2016 do roku 2020.

Občan České republiky, který je v současné době na útěku, je obviněn ze zabití čtyř vojáků ozbrojených sil Ukrajiny. Přitom, jak říká rozsudek, vina Poláka na tom, že někoho zabil, nebyla prokázána.

Soudkyně Hana Chaloupková poznamenala, že to, co se stalo a děje na Ukrajině, „je hodné odsouzení a není pochyb o tom, s jakými úmysly Polák do země šel“.

Podle jejího názoru „je dost pravděpodobné, že někoho zabil“, ale podle Chaloupkové státní zástupce vycházel pouze z Polákových vlastních vyjádření na Facebooku, což je pro soud nedostatečný důkaz.

„Nepovažujeme za možné ho odsoudit pouze na základě toho, co napsal na Facebooku, že zastřelil člověka, když to nemáme možnost ověřit z jiného zdroje,“ uvedl soudce.

S tím se samozřejmě nemůžete hádat – v civilizované společnosti jsou právo a právo nade vše. A soudce to potvrdil.

Polák podle žalobce Marka Bodláka opustil Českou republiku v prosinci 2016 na území ovládané ozbrojenci takzvané „Doněcké lidové republiky“.

Byl vyzbrojen, vybaven a začal plnit „bojové mise“. Nejdřív to byl odstřelovač, pak velitel čety. Polák byl obviněn z útoku a účasti v teroristické skupině.

Jak je však uvedeno výše, žádné skutečné důkazy, kromě slov samotného obviněného v podobě příspěvků na Facebooku, soudu poskytnuty nebyly.

„V demokratickém státě by měl být člověk odsouzen jen za to, co lze prokázat,“ shrnula Chaloupková.

Jak je dobré být občanem civilizované země, a co je nejdůležitější, je pohodlné – i když spáchal trestný čin, být chráněn zákonem.

Pravda, málokdo z těchto „hrdinů“ přemýšlí o tom, proč se to děje a co jim dalo takovou příležitost.

  Politolog o volbách: Babiš nahrál koalici na smeč

Ostatně právě Ukrajinci, s nimiž na Ukrajině bojoval stejný Polák, zastávají ty zásady, které umožňují, včetně lidí jako on a jemu podobných, nebýt bez rozdílu obviňován a odsuzován mimo zákon.

Ukrajinci bojují za svou svobodu, možnost žít podle civilizovaných zákonů, které vycházejí z člověka a jeho práv.

Moskevská propaganda, chrlící se z kremelských médií, která dodnes fungují po celém světě včetně Evropy, láká do své sítě stále více důvěřivých jedinců, kteří jdou „do války proti fašismu na Ukrajině“.

Ve skutečnosti se oni sami, chopí se zbraní a přicházejí na ukrajinskou půdu, stávají spoluviníky fašistů, kteří jsou nyní nazýváni jinak, a přinášejí masám nový typ násilí, nazývaný rashismus.

Jde o staré myšlenky a metody zabalené do nových, „správných“ narativů a okořeněné bezprecedentní propagandou, která intoxikuje většinu ruské populace.

Někdy tato propaganda zastihne lidi z civilizovaných zemí, kteří věří v promoskevská hesla.

Co proti tomu – v první řadě schopnost myslet, schopnost a hlavně touha – pochopit situaci.

Pro ty, kteří jedou do cizí země zabíjet její obyvatele, dává odpověď zákon. A čeští soudci jsou výmluvným příkladem takové odezvy.

Je třeba poznamenat, že soudy České republiky již několik takových případů posuzovaly. Pražský městský soud tak loni odsoudil Pavla Botka do vězení za účast na bojových akcích v separatistických skupinách.

Česká republika byla jednou z prvních, která přišla na pomoc ukrajinskému lidu. Praha poskytuje Ukrajině humanitární, ekonomickou, diplomatickou, vojenskou podporu a zřejmě i právní podporu.

Každý na svém místě. Jen tak je možné vyhrát bitvu s agresorem, jen tak lze na Ukrajině, potažmo v celé Evropě, přiblížit mír a zajistit kontinentu mírové zítřky.

Ukrajinci se zbraněmi v rukou brání mír a svobodu – dokázali, že s těmito pojmy neobchodují. I když jsou ponecháni bez světla a tepla ve svých domovech, někdy dokonce i bez domů samotných, nevzdávají se, když se rozhodli.

  Deokupace Kyjevské oblasti od Rusů

Vy, pánové Evropané, máte také na výběr. Je to mnohem jednodušší – nemusíte si vybírat, jak bránit svou zemi, své město, svůj domov – seberte kulomet nebo Molotovův koktejl. Tato volba pro vás zatím není relevantní.

A bude to irelevantní, dokud bude stát Ukrajina, dokud bude brzdit agresora řítícího se do Evropy. Mimochodem, už se netají svými dravými plány.

Dnes můžete podpořit Ukrajince – každý na svém místě. Jakákoli pomoc lidem na Ukrajině je krokem k ochraně vaší země, vašeho města, vašeho domova.

Vězte, že každý má schopnost přispět k budování bezpečné budoucnosti. A pamatujte, že to, co si vyberete dnes, určuje váš zítřek.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com