Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes 7820 obětí, svět posílá pomoc

Počet obětí ničivého pondělního zemětřesení v Turecku a Sýrii vzrostl na nejméně 7826. Turecký viceprezident Fuat Oktay dnes večer uvedl, že v zemi kvůli zemětřesení zemřelo 5894 lidí. V Sýrii zahynulo podle posledních informací úřadů a místních záchranářů 1932 lidí. Situaci v Turecku ztěžuje špatné počasí, kvůli kterému je velmi těžké dostat do některých regionů pomoc, uvedl již dříve turecký viceprezident Fuat Oktay. Do nejhůře zasažených oblastí byl povolen vjezd jen záchranným vozidlům či automobilům, které vezou pomoc. Do obou zemí směřuje i zahraniční pomoc. Česká ambasáda v Ankaře nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi.

Situaci komplikuje špatné počasí, kvůli kterému je těžké dostat do některých regionů pomoc. Do nejhůře zasažených oblastí byl povolen vjezd jenom záchranným vozidlům či automobilům, které vezou pomoc.

Syrská státní agentura SANA informovala, že ve vládou kontrolovaných oblastech v provinciích Halab (Aleppo), Hamá, Latákíja a Tartús zemřelo nejméně 812 lidí. Dalších 1449 jich utrpělo zranění. Záchranná organizace známá jako Bílé přilby informovala nejméně o 790 mrtvých a 2200 zraněných v oblastech na severozápadě Sýrie, které jsou pod kontrolou opozice.

áchranáři i místní obyvatelé se ze všech sil snažili dostat k přeživším, kteří uvázli pod troskami budov. V tureckém městě Antakya poblíž syrské hranice se zhroutila desetipatrová budova a záchranné práce pokračovaly na jedné z desítek hromad sutin, popsali reportéři agentury Reuters. Teplota se přitom blížila k bodu mrazu, pršelo a ve městě nefungovala elektřina.

Záchranné práce na mnoha místech v noci komplikovalo mrazivé zimní počasí. Pod hromadou sutin v jihoturecké provincii Hatay bylo slyšet ženský hlas volající o pomoc. Nedaleko leželo bezvládné tělo malého dítěte. Jeden z místních obyvatel, který se představil jako Deniz, v dešti plakal a zoufale lomil rukama.

„Vydávají zvuky, ale nikdo nepřichází,“ řekl. „Jsme zničení. Panebože… Volají nás. Říkají: Zachraňte nás. Ale my nemůžeme. Jak bychom to udělali? Od rána nikdo nepřišel,“ dodal Deniz. Rodiny z města přečkaly noc v autech na ulici.

Na pomoc při pátracích a záchranných akcích v Turecku bylo vysláno 2660 pracovníků z 65 zemí, uvedl turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD. Pomoc Turecku a Sýrii přichází z celého světa, do regionu ji posílá mimo jiné OSN, Evropská unie, Spojené státy, Británie, Čína, Rusko, Indie, Japonsko, Irák, Írán, Austrálie, Nový Zéland či Pákistán.

  Šéfka EK i europoslanci podpořili priority českého předsednictví EU

Evropská unie dosud prostřednictvím svého centra pro pomoc při katastrofách zmobilizovala 27 pátracích a záchranných týmů pro Turecko, sdělil unijní komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič. V týmech je dohromady více 1150 záchranářů a zhruba 70 speciálně vycvičených psů.

Část týmu českých hasičů zahájila v Turecku průzkum města Adiyaman. Ostatní čekají na příjezd techniky a materiálu, které do poničeného města míří v kamionech. Hasičský záchranný sbor to v poledne oznámil na twitteru.

Takzvaný USAR tým (Urban search and rescue), specializovaný na vyhledávání lidí v sutinách, přiletěl z Česka do tureckého města Adana v noci na dnešek. Následně se hasiči třemi vojenskými letadly přesunuli do 400 kilometrů vzdáleného města Adiyaman. Desítky tun materiálu a techniky vezou na místo kamiony. Se záchrannými pracemi zatím čeští specialisté nezačali.

České velvyslanectví v Ankaře nemá žádné informace o tom, že by mezi mrtvými či zraněnými při ničivém pondělním zemětřesení byli i Češi. ČTK to v telefonickém rozhovoru dnes řekl velvyslanec v Turecku Pavel Vacek.

„V tuto chvíli nevíme pouze o jediné české občance, a to shodou okolností v provincii Adiyaman, kde se nyní rozmísťuje i tým českých záchranářů,“ řekl. To, že ambasáda nemá o ženě žádné zprávy, ale nemusí vůbec nic znamenat, doplnil.

Čas na záchranu stovek rodin, které jsou po zemětřesení stále uvězněny pod troskami zřícených budov, se krátí. Uvedl to Ráid Sálih, který je šéfem opoziční syrské civilní obrany, známé též jako Bílé přilby.

Sálih agentuře Reuters řekl, že Bílé přilby, které pomáhají se záchrannými pracemi v opozicí ovládaných oblastech, potřebují urgentní pomoc od mezinárodních organizací. „Při záchraně životů je každá vteřina dobrá. Vyzýváme všechny humanitární organizace, aby poskytly materiální pomoc a bezodkladně na tuto katastrofu reagovaly,“ dodal.

Podle organizace Lékaři bez hranic, která v Sýrii působí, zemřel při zemětřesení jeden z jejich spolupracovníků. „Jsme v naprostém šoku a zarmoucení z toho, jaký dopad má tato katastrofa na tisíce lidí, včetně našich kolegů a jejich rodin,“ uvedl vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sýrii Sebastien Gay. Jak popsal, zdravotnická zařízení a nemocnice jsou přetížené. Zdravotnický personál v severní Sýrii neustále pracuje, aby se postaral o obrovský počet zraněných, které nemocnice soustavně přijímají. „V severní části Idlibu ošetřily naše týmy v prvních hodinách po zemětřesení zhruba 200 zraněných a přijaly 160 lidí, kterým už nedokázaly pomoct. V oblasti provozujeme nebo podporujeme několik zařízení a klinik. K lidem se dostáváme i za pomoci sanitek,“ doplnil Gay.

  EK: Vpuštění Rusů prchajících před mobilizací je na státech EU

Stovky domů byly v regionu zničeny a tisíce lidí zůstaly bez domova. Obyvatelé ze strachu z dalších otřesů, které pokračovaly i během dne, zůstávají venku. A to i přesto, že na místě poslední tři dny sněží.

Zemětřesení je pro Turecko obrovskou katastrofou, situace na severu Sýrie je ale mnohem zoufalejší. Hranice je přísně kontrolovaná a záchranáři ze zahraničí do oblasti nemají přístup, zatímco místní nemají k dispozici těžkou techniku.

Do zemětřesením zasaženého Turecka a Sýrie míří další pomoc z celého světa

Do Turecka a Sýrie, které zasáhlo ničivé zemětřesení, míří další pomoc z celého světa. Do regionu ji posílá mimo jiné OSN, Evropská unie, Spojené státy, Británie, Čína, Rusko, Indie, Japonsko, Irák, Írán, Austrálie, Nový Zéland, Pákistán nebo Tchaj-wan. Situace v Sýrii je nicméně složitější – území na severu ovládají částečně povstalci a z části vláda, upozornila stanice BBC.

Na pomoc při pátracích a záchranných operacích v Turecku bylo vysláno 2660 pracovníků z 65 zemí, uvedl už ráno podle BBC turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan později informoval, že pomoc s pátracími a záchrannými akcemi Ankaře nabídlo 70 států a 14 mezinárodních organizací.

Do Turecka se chystají vyslat pomoc mimo jiné i dvě izraelské humanitární organizace, které si na dnešek objednaly let do Gaziantepu, aby tam dopravily záchranáře, zdravotníky a humanitární pomoc, uvedla CNN. Záchranáře už dříve Turecku nabídla také Ukrajina, která už téměř rok čelí ruské invazi spojené s bombardováním kritické infrastruktury.

Česká republika vyslala do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou hasiči, lékaři, stavební inženýři či kynologové. V tureckém městě Adana mezitím podle stanice CNN přistál také maďarský padesátičlenný záchranný tým, který podle Budapešti míří do provincie Hatay. Evropská unie dosud prostřednictvím svého centra pro pomoc při katastrofách zmobilizovala pro Turecko tři desítky pátracích a záchranných týmů, dohromady přes tisíc lidí a desítky psů na vyhledávání stop.

  Policie Kapitolu varuje před možným útokem na sídlo Kongresu

Sýrie podle BBC představuje složitější situaci. Kromě toho, že je zemětřesením zasažené území rozděleno mezi oblasti kontrolované vládou a povstalci, Brusel dříve uvalil sankce na režim syrského vůdce Bašára Asada a kontakty mezi EU a Damaškem jsou na velmi nízké úrovni, píše britská stanice na svém webu. Sýrie – na rozdíl od Turecka – rovněž nepožádala o pomoc skrze mechanismus civilní ochrany EU.

Na mezinárodním letišti v syrské metropoli Damašku mezitím ráno přistála letadla s pomocí z Iráku a Íránu, která do země dopravila mimo jiné potraviny, léky a přikrývky, uvedla syrská státní agentura SANA. Pomoc Sýrii přislíbil také například Egypt, jehož prezident Abdal Fattáh Sísí si dnes s Asadem telefonoval.

Přísun kriticky důležité pomoci OSN do severozápadní Sýrie přes Turecko se dočasně zastavil kvůli poškození silnic a dalším logistickým problémům souvisejícím se zemětřesením, upozornila dnes ráno mluvčí Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA), kterou citovala agentura Reuters. BBC už dříve upozornila, že hranice s povstalci ovládaným regionem jsou přísně kontrolovány a že mezinárodní záchranné úsilí v oblasti neexistuje.

Organizace Syrský arabský červený půlměsíc mezitím uvedla, že je připravena poskytnout pomoc ve všech regionech Sýrie včetně oblastí ovládaných povstalci. Její šéf vyzval OSN, která dlouhodobě koordinuje pomoc v regionu ovládaném opozicí, aby to pomohla zprostředkovat. „Neděláme rozdíly mezi žádným ze syrských obyvatel,“ řekl na tiskové konferenci šéf organizace Chálid Hbúbátí, kterého cituje Reuters. „Jsme připraveni vyslat konvoj s pomocí přes dělící čáru do zasažených oblastí v regionu Idlíb (na severu Sýrie). Pokud nám (opozice) otevře cestu, pojedeme,“ dodal. Zároveň vyzval k větší mezinárodní pomoci.

Pomoc Turecku i Sýrii nabídla také Arménie, a to navzdory složitým vztahům mezi Jerevanem a Ankarou, napsala agentura AP, podle níž však zatím není jasné, zda byla arménská nabídka přijata. Vládce Spojených arabských emirátů Muhammad bin Zájid podle Reuters nařídil vyčlenit 100 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy korun) na pomoc oběma postiženým zemím.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com