Kreml chystá druhou vlnu mobilizace, píše ISW. Putin přitom mluvil o konci

Americký institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné analýze situace v sobotu upozornil na náznaky, podle kterých Kreml chystá druhou vlnu mobilizace přes to, že ruský prezident Vladimir Putin oznámil její ukončení k 31. říjnu.

ISW si všímá příspěvků ruských vojenských bloggerů na sociálních sítích, kteří diskutují o možnosti nového kola mobilizace ještě v prosinci či v lednu a zmiňují některé náznaky, že se úřady na takový vývoj připravují.

Na sociální síti Telegram se objevilo předvolání, který údajně obdržel jeden obyvatel Petrohradu, a v němž se mu sděluje, že se má dostavit k mobilizaci v lednu 2023, uvádí ISW. Zmiňuje také nezávislé zdroje, podle nichž úřady a podniky na novou mobilizaci připravují své zaměstnance a posílají na různá vojenská cvičení.

„Pokračování utajených mobilizačních snah a potenciální příprava na další vlnu mobilizace spolu s nynějším podzimním kolem povolávání vojáků základní služby zřejmě ještě dál napnou už tak přetížený ruský systém generování sil,“ podotkl ISW. Putin totiž podle institutu mobilizaci na podzim zastavil hlavně proto, aby uvolnil byrokratickou a administrativní kapacitu pro organizaci podzimních odvodů.

Putin původně oznámil, že mobilizace skončí ke konci října. Podle ISW dekret o jejím ukončení nevyžaduje jeho podpis.

Novinky.cz

  Trump se úřadům podle médií vydá v úterý odpoledne

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com