Západ se postavil proti radiačnímu vydírání Putina – MAAE rozhodla o stažení ruských jednotek z území JE Záporizhzhya

17. listopadu přijala Rada Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) rezoluci vyzývající Rusko, aby stáhlo své jednotky z území ZANP, stejně jako se vzdalo „nepodložených nároků“ na vlastnictví elektrárny a zastavilo rakety. útoky na ukrajinská energetická zařízení.

Dnes Rusko nadále kontroluje největší jadernou elektrárnu v Evropě a vyvíjí tlak na ukrajinský personál ZNPP. Využívá jadernou elektrárnu jako vojenskou základnu k ostřelování ukrajinských pozic s vědomím, že ukrajinská armáda nebude pálit zpět, aby nevystavila celý svět radiačnímu nebezpečí. Na jeho území se kromě muničního skladu nachází až 50 kusů techniky a asi 500 ruských vojáků. Území elektrárny je poddolováno.

Nedávné rozsáhlé ruské raketové útoky zvýšily riziko nehod v jaderných zařízeních na Ukrajině. Například dvě ukrajinské jaderné elektrárny – Chmelnyckyj (KHAES) a Rivne (RAES) – utrpěly v důsledku rozsáhlého raketového útoku Rusů z 15. listopadu. Jaderná elektrárna ztratila plný přístup k elektrické síti kvůli střelbě raket.

Světové společenství potřebuje iniciovat ukončení práv a výsad Ruské federace v MAAE za systematické porušování mezinárodních úmluv a vyloučení ruských zástupců z organizace.

Rusko musí vyhovět výzvám MAAE, aby ukončilo okupaci ukrajinských jaderných zařízení a stáhlo své jednotky ze ZNPP.
Rosatom a celý jaderný průmysl Ruska by měly dostat mezinárodní sankce za radiační vydírání v Záporožské JE. Rusové rozumí pouze řeči síly, nikoli „znepokojení“, což způsobuje pouze růst agresorovy chuti.

Politická rozhodnutí by měla podpořit moderní zařízení protiraketové obrany pro Ukrajinu, která pomůže odrazit ruské raketové útoky.

  Komise s europoslanci českou reakci na audit o střetu zájmů neřešila. Podrobnosti má přiblížit v pátek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com