Přibývá sněhu, leží i na některých silnicích. Meteorologové dál varují před náledím na jihu republiky

echo24.cz

Řidiči se musí připravit na špatné podmínky na cestách. Komunikace nižších tříd hlavně na jihu republiky a na horách jsou zasněžené, další sníh padá a je špatně vidět. Platí výstrahy Českého hydrometerologického ústavu na vydatné sněžení a také na náledí. Varování před náledím se ráno týkalo celého Česka, nyní již hlavně jihu republiky. Žádné vážně komplikace ale první návštěva zimního počasí po letošním létě zatím nezpůsobila.

Podle silničářů leží čerstvý sníh na silnicích II. a III. třídy na Táborsku, Jihlavsku nebo Třebíčsku a také na Šumavě, Krkonoších, Jizerských horách nebo Českomoravské vrchovině. V noci sněžilo hlavně v jižní části republiky, kde po půlnoci napadlo kolem dvou až šesti centimetrů sněhu.

Sněhový poprašek se objevil i v Praze, kde jsou však silnice holé, i když mokré. Večer ale byly v ulicích i sypače, zimní údržba pokračovala podle mluvčí Technické správy komunikací Barbory Liškové také v sobotu ráno. „V terénu je i pracovní směna na úklid chodníků, začala od rána,“ řekla. Dodala, že se jednalo o první výjezd pražských silničářů v nynější zimní sezoně.

Řidiči musí počítat s tím, že leckde dál sněží, teploty jsou pod nulou a je snížená viditelnost. V regionu Lanškrouna se může na silnících vyskytovat místy náledí. Na Orlickoústecku cestáři upozorňují, že mohou vozovky namrzat.

Na Moravě musí být řidiči kromě Znojemska a Vysočiny opatrní také na Vsetínsku. V oblasti sice přestalo sněžit večer, silnice jsou sjízdné, především ve vyšších polohách je slabá vrstva ujetého sněhu v úsecích, které se ošetřují inertním posypem.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahy kvůli většímu množství nového sněhu i kvůli riziku náledí. Po upřesnění v sobotu dopoledne se výstraha na sníh se týká hlavně Šumavy a Českého lesa. Platí až do šesti hodin večer, napadnout může až sedm centimetrů za dvanáct hodin, předeslali meteorologové.

  Lipavský si předvolal ruského velvyslance kvůli útoku v obci Hroza

Výstraha na náledí platila do deseti hodin pro celou republiku. Dál hrozí, že bude na cestách led, v jihozápadní části republiky – většině Plzeňského a Jihočeského kraje a okrajově také v Karlovarském, Středočeském, Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Řidiči by proto neměli vyjíždět bez zimních pneumatik – které ostatně silniční zákon při takové předpovědi nařizuje – ale neměli by zapomenout ani na sněhové řetězy. Pod mokrým sněhem se mohou lámat větve nebo praskat dráty elektrického vedení,

Výstraha na náledí platí pro celou republiku do deseti hodin dopoledne. Chodcům hrozí uklouznutí a případně i poranění, řidičům nehody. Starším a méně pohyblivým lidem doporučili meteorologové, aby omezili vycházení ven.

První návštěva zimy

Sobota bude podle předpovědi dosud nejchladnějším dnem letošního podzimu. Ráno je zcela mrazivé, nikde není nad nulou. V pět ráno bylo podle údajů ČHMÚ nejtepleji v pražském Klementinu, a to 0,2 stupně pod nulou. Naopak na Luční boudě v Krkonoších bylo pod minus 12 stupni. Přes den vystoupají teploty v části republiky nad nulu, ale nejvýše ne vysoko. Denní maxima budou mezi minus 3 a plus 1 stupněm Celsia, na horách kolem minus 6, jen na Šumavě poněkud tepleji – těsně pod nulou.

Mrazivá bude i noc na neděli, teploty klesnou na minus jeden až minus pět stupňů, ale v severní části Česka může být při zmenšené oblasti kolem minus 9. V neděli přes den by již mělo být převážně nad nulou – nejvyšší teploty dosáhnou minus 1 až plus 3 stupňů Celsia.

CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com