Ministr zahraničí Kulhánek dnes navštíví Izrael

novinky.cz

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek dnes navštíví Izrael, pozval ho jeho izraelský protějšek Gabi Aškenazi. Kulhánek cestu považuje za projev české podpory Izraeli. Do země přicestují rovněž ministři zahraničí Slovenska a Německa Ivan Korčok a Heiko Maas. Před více než týdnem se mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás rozhořely nejtvrdší boje od roku 2014.

Kulhánek ve středu napsal, že Izrael má právo bránit své občany proti bezohlednému teroru. Solidaritu Izraeli v posledních dnech vyjádřil také český prezident Miloš Zeman, když na Pražském hradě vyvěsil izraelskou vlajku. Za to mu v dopise poděkoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Napsal také, že za důkaz vzájemného nezlomného pouta považuje to, že Česko před časem otevřelo diplomatické zastoupení v Jeruzalémě. Jde o diplomatickou úřadovnu, česká ambasáda nadále sídlí podobně jako velvyslanectví většiny zemí v Tel Avivu.

Agentura DPA v noci na dnešek uvedla, že šéf německé diplomacie Maas vyráží na jednodenní návštěvu Izraele a palestinských území, aby zjistil, jak může mezinárodní společenství přispět ke klidu zbraní v konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. Podle AP se má sejít s izraelskými ministry zahraničí a obrany, prezidentem Reuven Rivlinem a v Ramalláhu pak s palestinským premiérem Muhammadem Ištajjou.

Současné boje na Blízkém východě vypukly po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě. Začátkem května se také očekával verdikt odvolacího soudu o vystěhování desítek palestinských rodin ze čtvrti Šajch Džarráh ve východním Jeruzalémě, do jejichž domů se měli nastěhovat židovští osadníci.

Izrael čelí ostřelování raketami z Pásma Gazy, na což jeho armáda odpovídá vzdušnými protiúdery. V izraelských městech zároveň dochází ke střetům mezi radikálními Židy a radikálními Araby, které izraelský prezident Reuven Rivlin označil za občanskou válku.

Mezi 227 palestinskými oběťmi je 64 nezletilých; zraněno je 1620 Palestinců. Na izraelské straně je 12 mrtvých, včetně dvou dětí.

  Vlevo dole: Pokus o bakalářskou podpásovku v Lánech nevyšel

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com