Příčinou kolize lokomotivy s vlakem na Prostějovsku byla nedovolená jízda

novinky.cz

Jízda přes návěstidlo, které ji nedovolovalo, byla v sobotu odpoledne bezprostřední příčinou srážky lokomotivy s osobním vlakem v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku. Právu to v neděli sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal s tím, že šetření okolností nehody potrvá zřejmě několik měsíců.

„Šetření je teprve na začátku. Budou prováděny komisionální prohlídky, zúčastněné osoby budou muset podat vysvětlení. Potrvá několik měsíců, než bude vydána závěrečná zpráva a budeme moci definitivně říct, co bylo přesně příčinou nehody,“ uvedl mluvčí.

Bezprostřední příčinou kolize, k níž došlo v prostoru výhybky, bylo podle něj pravděpodobně projetí návěstidla, které nedovolovalo další jízdu. „Nicméně proč k tomu projetí došlo, je předmětem šetření,“ konstatoval Drápal, přičemž neupřesnil, který z dvojice strojvedoucích přes návěstidlo nepovoleně projel.

K boční srážce došlo v sobotu ve 13.28 hodin. Lokomotiva jedoucí z Havlíčkova Brodu do Ostravy se střetla s osobním vlakem, který mířil do Nezamyslic. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem byl přerušen.

„V důsledku srážky vykolejily dva vozy osobního vlaku a byly zraněny dvě osoby. Na místě mimořádné události byly škody odhadnuty celkem na 10,3 milionu korun. Z toho tři miliony korun se týkají osobního vlaku, pět milionů lokomotivy a 2,3 milionu korun je škoda na trati,“ poznamenal Drápal.

„Na místě jsme ošetřili dva pacienty. Strojvedoucí, který utrpěl otřes mozku, byl letecky přepraven na urgentní příjem do Fakultní nemocnice v Olomouci. Muž středního věku, který cestoval ve vlaku, měl pohmoždění hrudníku. Byl převezen na chirurgickou ambulanci nemocnice v Prostějově,“ konstatovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

V noci na neděli již byly z železniční trati odstraněny oba vozy, které po srážce vykolejily. Práce na odstraňování vykolejených vozů začaly v sobotu večer. Na místo byl povolán speciální jeřáb.

  Vláda v pátek přijme další opatření proti šíření covidu, uvedl Babiš

„Jeden nakolejený vůz se odvezl včera (v sobotu) večer, poté se odvezla lokomotiva osobního vlaku, následně samostatná lokomotiva. Poté jsme dostali na koleje nakloněný vůz, a ten se také odvezl,“ konstatoval Karel Hrehuš z Hasičského záchranného sboru Správy železnic.

„My jsme naši činnost v noci ukončili. Nyní probíhají opravné práce na kolejišti,“ podotkl Hrehuš s tím, že při nehodě byly poškozeny obě koleje. „Zprovoznění trati se předpokládá dnes kolem 18. hodiny,“ doplnil.

Hasiči na místě nehody podle jejich mluvčího Radka Buryánka evakuovali pět cestujících a personál vlaku. Provoz dočasně zajišťuje náhradní autobusová doprava.

Zdroj: https://www.novinky.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com