Pozvi zvíře na oběd. Zavřené zoo se snaží najít peníze, kde se dá

Brány zoologických zahrad v Česku se v první polovině října zavřely, a to letos už podruhé. Ztráty počítají v milionech a s otevřením do konce roku většina z nich nepočítá.

Zoologické zahrady jsou kvůli snaze omezit šíření koronaviru od poloviny října zavřené. Ztráty způsobené uzavřením odhadují některé z nich na miliony korun. „Za první uzavření a následný jarní omezený provoz se ztráty v Zoo Praha vyšplhaly přinejmenším na 45 až 50 milionů korun. Pak jsme ale počítali dál. Například v září návštěvnost už klesala a odhad ztráty do konce roku se zvyšoval až na dalších 20–30 milionů korun,“ napsal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek na webu zahrady.

„Za předpokladu, že letos už neotevřeme, budeme mít o 600 tisíc návštěvníků méně než v minulých letech. Ale nejde jen o vstupné, ztrácíme peníze i na pronájmech stánků, restaurací nebo parkovném,“ dodal Bobek.

Stejný vývoj potvrzuje ředitel královédvorského safari parku Přemysl Rabas. „Přibližná finanční ztráta z prvního období, kdy byl safari park nuceně uzavřen, se pohybovala kolem 23 milionů. V létě se nám podařilo ztrátu částečně snížit. Zatím nedovedeme vyčíslit škody ze současného uzavření, zcela jistě ale budou v řádech milionů,“ odhadl následky opatření.

Například pak v táborské zoologické zahradě tamní ředitel nevylučuje, že ztráty způsobené vyhlášením druhého omezení budou ještě větší, než jaké vznikly na jaře.

„Jak hluboké ztráty budou, zatím nevíme. Pokud zůstaneme zavření do konce roku, tak ztráta bude ještě větší než na jaře. Nejde jen o návštěvnost, odpadnou nám i připojené programy, které v rámci zoologické zahrady poskytujeme,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

„Na jaře dosáhla ztráta téměř milionu korun,“ dodává pro představu šéf zoo.

Vzpruhou byly pro zoologické zahrady letní měsíce, kdy byla v některých rekordní návštěvnost, jinde alespoň počty návštěv dorovnaly výsledky z minulých let. „Na návštěvnost v letošní letní sezóně si nemůžeme stěžovat. Bylo vidět, že lidé zůstali během prázdnin v Čechách,“ vysvětluje Romana Albrechtová, majitelka Zoo Na Hrádečku, která se nachází poblíž Jindřichova Hradce.

  Na hranicích s Německem začaly přísné kontroly, zatím bez front

I přesto, že pro zoologické zahrady bylo léto tak trochu návratem do minulosti, kdy by ještě nikdo na protipandemická opatření ani nepomyslel, na úplné uzdravení byznysu to nestačilo.

„Díky dobré letní sezóně se nám podařilo, že ztráta na návštěvnosti před druhým uzavřením byla jen o něco více než 40 tisíc ve srovnání s předchozím rokem. Měli jsme šanci přiblížit se půl milionu za celý rok, ale to se nyní zdá nereálné,“ přiblížil vliv podzimních restrikcí Rabas z Dvora Králové.

Vzhledem ke snížené návštěvnosti a ztraceným tržbám bylo v řadě zoo třeba začít šetřit. „Už na jaře jsme přistoupili k úsporným opatřením,“ říká pro Seznam Zprávy Miroslav Bobek z pražské zoo. K propouštění se ale zatím pražská zoo nechystá. „Zatím jsme ale stavy pracovníků v hlavním pracovním poměru nesnižovali a doufáme, že k většímu rozsahu ani nedojde,“ dodal ředitel Zoo Praha.

Praha podpoří zoo miliony

Pražská zoologická zahrada ale podle Miroslava Bobka očekává finanční pomoc od vedení hlavního města. „Jednáme s městem o značné sumě, která by měla nahradit naše ztráty. Zatím dohoda neprošla radou, nechci to více komentovat. Pravděpodobně nám ale město významně pomůže,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy. Zároveň však připustil, že se s jistotou bude jednat o částku sahající do milionů.

Z rozhovorů s vedením českých zoologických zahrad vyplývá, že významnou pomocí pro všechny z nich bylo několik podpůrných programů, včetně možné adopce zvířat, sponzorství nebo prodeje zboží přes e-shop. „Jedním z produktů jsou třeba vánoční ozdoby v podobě papoušků, které zaznamenaly velký úspěch,“ dal příklad šéf pražské zoo.

V královédvorském safari parku zavedli projekt „Pozvi zvíře na oběd“. Ten funguje podle mluvčího zoo Michala Šťastného už od první vlny opatření a získal si mimořádnou podporu. „Lidé v něm prostřednictvím úhrady krmení pro daný druh na jeden den pomáhají safari parku vypořádat se s dopady koronavirových opatření. Na základě požadavků lidí v projektu přibyly nové druhy a nadále se utěšeně rozvíjí. V současné době se výše podpory lidí pohybuje kolem půl milionu korun,“ vysvětlil.

  Jurečka: Když nebude evropské řešení energií, přijde vláda s vlastním

„Podpora veřejnosti byla pro přežití našeho podnikání zásadní. Co se týká toho jarního uzavření, neumím si představit, že bychom tu dobu bez pomoci lidí přečkali,“ potvrzuje Romana Albrechtová. „Jen za letošní říjen jsme přišli asi o tři sta tisíc korun,“ dodala.

Už nyní se zdá, že zoologické zahrady se na znovuotevření po uplynutí příštích dvou týdnů nechystají. Naopak většina z nich počítá s variantou, že se letos brány veřejnosti už neotevřou.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com