V osvobozených oblastech Ukrajiny se za dva měsíce našlo přes 700 těl

Ukrajinské úřady naráží v osvobozených oblastech kolem Chersonu, Charkova a Doněcka na stále více důkazů o zvěrstvech někdejších ruských okupantů. Za poslední dva měsíce se na těchto územích našlo přes 700 těl, uvedl v sobotu večer ve státní televizi ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin. Celkem podle něj při ruské agresi zahynulo přes 8300 ukrajinských civilistů, včetně 437 dětí.

„Našli jsme prakticky v téměř každé vesnici Charkovské oblasti místa, na nichž byli zabíjeni mírumilovní civilisté,“ řekl Kostin. S podobnou situací se vyšetřovatelé podle něj setkávají v nedávno osvobozené části Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. „A každý den dostáváme nové informace,“ dodal Kostin.

Ve zhruba 90 procentech případů šlo podle něj o civilisty. Kromě toho bylo objeveno zhruba 20 míst, na nichž byli civilisté vyslýcháni a drženi v zajetí, pokračoval generální prokurátor.

Celkem si zatím boje podle Kostina vedle tisíců mrtvých vyžádaly také přes 11.000 zraněných. Skutečná čísla přitom mohou být ještě vyšší, ukrajinské úřady totiž nemají přesné zprávy z oblastí, které jsou stále okupované Ruskem.

ČTK

  Google rozšiřuje program osvěty o dezinformacích, který testoval i v Česku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com