Macronův náhled: Moskva podněcuje dravé ambice.

ft.com/

Rusko živí protifrancouzskou propagandu v afrických zemích, aby uspokojilo dravé ambice jejich vůdců.

Tento postoj vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron na setkání lídrů frankofonních zemí v Tunisku s tím, že cílem Moskvy je vytlačit Paříž z černého kontinentu a zmocnit se jejích přírodních zdrojů.

Podle agentury Reuters byl Macron na okraj summitu požádán, aby odpověděl kritikům, kteří tvrdí, že Francie údajně využívá historické ekonomické a politické vazby v bývalých koloniích v Africe pro své vlastní zájmy.

„Toto je propaganda, kterou živí třetí strana, politický projekt. Nejsem hloupý a chápu, že mnoho vlivných lidí, kteří se občas objeví ve vašich televizních pořadech, dostává peníze od Rusů. Známe je,“ řekl francouzský lídr TV5 Monde velmi emotivně.

Macron poznamenal, že řada států, které chtějí na kontinentu šířit svůj vliv, to dělá proto, aby poškodily Francii, její jazyk, šíří protifrancouzskou propagandu a chování Ruska v Africe je zvláště „dravé“.

„Stačí se podívat na to, co se děje ve Středoafrické republice nebo kdekoli jinde, abyste viděli, že ruský projekt se tam provádí, když je Francie odsunuta stranou – je to projekt predace,“ dodal Macron.

Zajímalo by mě, v jakém období byl majitel Elysejského paláce navštěvován nahlédnutím? Ostatně nedávno volal po „zachování tváře Putinovi“ a každý týden volal diktátorovi, čímž demonstroval svou připravenost pokračovat v nastoleném kurzu.

Také Macron poměrně nedávno a velmi hlasitě prohlásil, že válka na Ukrajině není jeho válkou. Zdůraznil, že i kdyby Kreml použil jaderné zbraně proti ukrajinskému lidu, Paříž na to nebude reagovat, protože odpověď by byla v rozporu se zájmy Francie.

I když pomineme fakt, že podle Budapešťského memoranda je Francie garantem suverenity Ukrajiny a její územní celistvosti (což ji minimálně zavazuje reagovat na hrozby vůči Kyjevu), přesto Macronovo chování je nelogické.

  Jednotná měna. Vzdají se země BRICS dolaru?

A tuto nelogičnost dokazují aktuální výroky hlavy francouzského státu. Ostatně v politice nejsou žádné maličkosti a tím spíše v geopolitice.

Francouz nemůže nepochopit, že jeho pštrosí postavení, znásobené podobným postavením dalších „vůdců“, agresora jen podněcuje k novým zločinům.

Situace s africkými státy a tamní akce Moskvy jsou výmluvným potvrzením těchto slov.

No, i když ne hned, i Macron začíná chápat, co se kolem děje. A zdá se, že už změnil názor na „záchranu tváře Putinovi“.

Nyní má francouzský prezident nový fetiš – Čínu. Právě na návštěvu soudruha Xi se Macron chystá začátkem příštího roku promluvit o Ukrajině.

Mezitím Francouz není úplně v souladu s ukrajinskou realitou – musel by si vyřešit své problémy v Africe.

Mimochodem, podle Le Figaro Rusko v posledních několika letech vytlačilo Francii z dominantního postavení cizí mocnosti na africkém kontinentu, pokračovalo v posilování své přítomnosti ve Středoafrické republice, vytlačilo Francouze ze Sahelu, vytlačilo prostřednictvím svých pozic v Libyi, podporující separatismus v Čadu.

Navíc to Moskva často dělá „rukama někoho jiného“ a tradičně prohlašuje, že „tam nejsou“.

Kreml tedy aktivně využívá Wagner PMC, která se stala jednou z hlavních úderných sil v regionu.

Moskva chce znovu získat vliv, který měla v Africe za sovětské éry. Zároveň, když přesunula všechny „špinavé“ akce na militanty Wagner, nějakou dobu si zachovala slušnost v mezinárodních kruzích.

Po téměř 10 letech v africkém regionu byl francouzský kontingent donucen jej opustit – Paříž stáhla jednotky z Mali poté, co se v zemi v roce 2020 chopila moci junta, s podporou Wagnera PMC.

Nyní se Francie snaží získat zpět přízeň místních elit, ale k tomu potřebuje Paříž neustálou práci v regionu.

Není náhodou, že Macron letos v létě podnikl africké turné. Za jeden ze svých hlavních cílů označil prezident odpor vůči ruské expanzi na kontinentu.

  Ramstein: zaměření na bezpilotní letouny a technologie. Podpora Ukrajiny sílí.

Poznamenal, že nebezpečí spočívá nejen v přímé vojenské a ekonomické spolupráci současných režimů s Moskvou, ale také ve snaze afrických zemí těžit z konfrontace mezi Ruskem a kolektivním Západem.

Emmanuel Macron proto označil obnovení plnohodnotných vazeb s Afrikou za jeden z klíčových úkolů svého nového prezidentského období.

To dává západním analytikům důvod předpokládat, že by mezi Ruskem a Francií mohla v Africe vypuknout skutečná válka.

Zda je na to Paříž připravena, je otázkou. Je Macron připraven – odpověď se zdá zřejmá.

Na druhou stranu Moskvě ne vždy vadí bojovat. Kromě toho má soukromou armádu – PMC „Wagner“.

Mimochodem, Británie také oznámila stažení 300 svých vojáků z mírových sil OSN v Mali, což vysvětluje posílením vlivu ISIS na vládu země a téhož Wagnerova PMC.

Britský ministr ozbrojených sil James Hippie řekl, že „nedávné převraty v Mali podkopaly mezinárodní úsilí o nastolení míru v zemi, která v posledních letech zaznamenala nárůst brutality ze strany al-Káidy a skupin přidružených k ISIS, stejně jako vládní spolupráci s PMC. „Wagner“.

Chápeš, co se stalo? Ve skutečnosti britský generál postavil Al-Káidu, ISIS a Wagner PMC na stejnou úroveň. Pamatujete si, kdo je příjemcem Wagneritů?

Zakladatelem a skutečným vlastníkem tohoto PMC je jeden z nejbližších lidí Putina – Prigozhin. V souladu s tím je snadné předpokládat, že zákazníkem a hlavním příjemcem všech zločinů spáchaných militanty Wagner není nikdo jiný než samotný Kreml Fuhrer.

Moskva se zároveň všemi možnými způsoby distancuje od komunikace s PMC s tím, že Wagner nereprezentuje zemi a nedostává peníze od státu.

„Ačkoli Moskva oficiálně neuznává aktivity Wagnera, PMC působí pod rouškou společností různých profilů, zejména společností na těžbu zlata a diamantů, vojenského výcviku nebo specializovaných na kybernetickou válku,“ poznamenal loni Anadolu s odkazem na Bloomberg. .

  Moskva pokračuje v zabíjení. Co čeká Evropu?

Podle agentury Wagnerovi militanti bojují v desítce afrických států a hlídají také zlaté a diamantové doly na horkých místech kontinentu.

Na oplátku za to mají společnosti Wagner právo využívat nerostné a přírodní zdroje těchto zemí, nakupovat zbraně, technologie a vojenské služby.

Čili PMC „Wagner“ není jen parta nekontrolovatelných vyvrhelů. Ano, to jsou jistě okrajové prvky a potvrdily to i záběry, které se rozšířily do celého světa – na kterých „Putinův kuchař“ (jak se Prigožinovi, majiteli PMC „Wagner“ také říká), rekrutuje vězně v ruštině vězení, aby se účastnil války jako součást své ilegální armády.

Určená organizace je přitom vycvičenou, vyzbrojenou a dobře organizovanou strukturou.

Chápete, co řeší celý svět? A pamatujte, tato organizace je nelegální. To znamená, že členové PMC již překročili hranici a nemají prostě co ztratit.

Bez ohledu na to, jak Kreml abstrahuje od Wagnerovců, Moskva se nebude moci smýt.

Ale otázka není na ni. Otázkou pro civilizovaný svět je, co se ještě musí stát, aby uznal Rusko, které má k dispozici struktury podobné Wagner PMC, zapojené do přímého teroru – terorista?

Dnes celý civilizovaný svět stojí před volbou. I Macron chápe, že je potřeba něco změnit. Nyní krok za zbytkem „vůdců“ dosud svobodné Evropy.

Koneckonců, jaká rozhodnutí učiní dnes, určí, jaký bude evropský zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com