Summit BRICS v Jihoafrické republice: Tvorba ekonomických aliancí uprostřed měnících se mocností

Nedávný summit BRICS, který se konal v Jihoafrické republice, byl významným setkáním pěti velkých rozvíjejících se ekonomik – Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky. Ačkoli se titulky novin možná soustředily na pokusy ruského prezidenta Vladimira Putina získat podporu ostatních členských zemí, skutečným středem pozornosti byla širší agenda rozšiřování vlivu skupiny a jejího postavení jako protiváhy západním mocnostem, zejména v hospodářských otázkách.

Ze zemí BRICS se na summitu stala jasným vítězem Čína. Peking prokázal strategický tlak na přeměnu BRICS v impozantní alternativu ke skupině G7, zejména v ekonomické oblasti. Hospodářská zdatnost Číny v kombinaci s její diplomatickou obratností ji vynesla do pozice předního zastánce multipolárního uspořádání světa, v němž je moc rovnoměrněji rozdělena mezi různé regiony.

BRICS se od tradičních geopolitických aliancí liší rozmanitostí geopolitických zájmů členských zemí. Například Indie zpočátku projevovala neochotu přijmout do skupiny nové členy v obavě, že by skupina mohla být vnímána jako protivník západních mocností. Podobně i globální ambice Brazílie jsou skromnějšího rozsahu. Čína zase veřejně zastává zásady stávajícího světového řádu a oceňuje národní suverenitu a dodržování mezinárodních norem, jak je zakotveno v Chartě OSN.

Pozoruhodný vývoj představuje začlenění významných zemí dodávajících ropu, jako je Saúdská Arábie, Írán a Spojené arabské emiráty, do rámce BRICS. Vzhledem k tomu, že se Čína stává hlavním spotřebitelem energetických zdrojů, tyto země bohaté na ropu se přiklonily k ekonomickému orbitu Číny. Společné zaměření na ekonomický magnetismus Číny podtrhuje posun v globální ekonomické dynamice. Čína převzala od Spojených států štafetu hlavního dovozce ropy z oblasti Perského zálivu, což symbolizuje změnu hospodářského vlivu.

Diskuse o vytvoření měnové unie, která by se postavila dominantnímu postavení amerického dolaru, však zůstávají mírné. Přestože vedoucí představitelé vyjadřují zájem o takovou snahu, překážky jsou značné. Čínský jüan není plně směnitelný a pro země, které s Čínou obchodují, je přechod na používání jüanu náročný. Mnohé z těchto zemí také obchodují s ropou s dalšími partnery, takže dolar je vzhledem ke své globální rozšířenosti a likviditě praktičtější volbou.

  Soukromých škol bude v Česku ubývat, říká zakladatelka VŠFS

I když okamžitá přeměna BRICS v geopolitickou velmoc může být předčasná, summit nepochybně znamená rostoucí sklon zemí považovat Čínu za atraktivní alternativu ke Spojeným státům, zejména v ekonomické oblasti. Hospodářský vliv Číny spolu s jejím aktivním zapojením do iniciativ, jako je Nová rozvojová banka BRICS (obecně známá jako Banka BRICS), přetváří globální ekonomické prostředí. Ačkoli je vliv Číny v této chvíli převážně ekonomický, naznačuje postupné oslabování ekonomické hegemonie Západu.

Závěrem lze říci, že summit BRICS v Jihoafrické republice posloužil členským zemím jako platforma pro orientaci ve složité geopolitické dynamice a zároveň pro přijetí rostoucího hospodářského významu Číny. Vzhledem k tomu, že svět směřuje k multipolární budoucnosti, vliv zemí BRICS v čele s Čínou se bude pravděpodobně nadále rozšiřovat a nakonec nově definovat obrysy globální ekonomické moci.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com