Záclona. SSSR skončil. Svět se loučí s posledním prezidentem SSSR

  1. srpna zemřel Michail Gorbačov – muž, který vlastně změnil běh času a stal se epochou. První prezident Sovětského svazu, on je také poslední. Muž, který se pokusil zachránit tuto Unii.

Možná je v nedávné historii světa jen málo postav, které vyvolávají tak rozporuplné emoce. Pokud je navíc mimo území bývalého SSSR Gorbačovova firura vnímána především pozitivně, pak obyvatelé států, které kdysi tvořily Sovětský svaz, mají na činnost posledního generálního tajemníka své bývalé vlasti nejednoznačný názor.

Michail Gorbačov, který stál v čele Kremlu v relativně mladém věku, se se stejnou touhou pokusil zemi restartovat.

Byl to Gorbačov, kdo umožnil sovětským občanům přejít za železnou oponu. Někteří to ocenili, někteří ne.

Světoví politici hodnotí postavu posledního generálního tajemníka SSSR jednoznačně. „Michail Gorbačov udělal pro Evropu hodně a vzbudil respekt,“ řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Japonský premiér Kishida poznamenal, že Gorbačov „byl mužem, který podepsal vůbec první smlouvu mezi SSSR a Spojenými státy o omezení jaderných zbraní a dovedl svět ke konci studené války“.

Totéž řekl britský premiér Boris Johnson, když upozornil na roli prvního a posledního prezidenta SSSR Michaila Gorbačova v „mírovém konci studené války“.

Americký prezident Joe Biden se o exprezidentovi SSSR vyjádřil velmi výstižně – Gorbačova označil za muže vynikajících názorů.

„Hlava velkého státu, která nedržela zemi“ – takové je posrané poselství ruského establishmentu. Moskva, navenek vzdávající Gorbačovovi hold, se snaží zdůraznit selhání impéria.

Takže jeden z vůdců Státní dumy, vůdce frakce LDPR v ruském parlamentu, Sluckij, řekl, že „Michail Gorbačov byl samozřejmě nejchytřejší politik své doby, zatímco zůstává složitou a kontroverzní historickou postavou. .“

Vyjádřil lítost nad odchodem Gorbačova a poznamenal: „Stejně tak líto té velké země, jejíž procesy zhroucení začaly právě v éře „perestrojky“ a „nového myšlení“ a hrály do karet těm, kteří snažil se vymazat SSSR z politické mapy světa.

  Důkaz nebo výlet s mnoha neznámými

Takové hodnocení role M. Gorbačova není pro kremelské elity náhodné. V Rusku se blíží volební kampaň a vše, co se tam stane, využije Kreml ve svůj prospěch.

Zcela jasně se objevuje již výše zmíněný narativ: „Hlava velkého státu, která nedržela zemi.“

Asi není těžké pochopit, kam vede nit sdělení k ruskému publiku. Ano, Kreml se nikdy nevyhýbal žádným metodám k dosažení svých cílů. A odchod posledního generálního tajemníka SSSR – Moskva využije k aktivaci propagandistického trendu o ztrátě „velké země SSSR“.

Navíc si s tím někteří politici, zejména bývalí, na Západě, vědomě či nevědomě, pohrávají.

Zejména patriarcha americké diplomacie Kissinger, hodnotící cestu Michaila Gorbačova, poznamenal, že „odvedl skvělou práci, ale nemohl realizovat všechny své plány“.

Provokativnější byl bývalý asistent amerického ministra financí za dob Ronalda Reagana Paul Roberts. Připomněl, že „Washington slíbil bývalému sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi nerozšíření NATO na východ“ a „chybně tomu věřil“.

Není pochyb o tom, že toto prohlášení Američana vezme Kreml na bajonety propagandy.

Přitom u ruských politiků neexistují téměř žádné hodnotové soudy ohledně Gorbačovových aktivit.

Existuje pouze teze – kolaps velké země. Putin to potřebuje, aby ospravedlnil vše, co se Rusku za jeho vlády stalo. Když se současný prezident Ruské federace dostal k moci na základě hesel „zvednout Rusko z kolen“, jednoduše jej hodil do propasti.

A nyní má Kreml další šanci vymýt mozky svému obyvatelstvu a znovu připomenout, že se zhroutila velká země. A Putin je nový císař, který to sbírá kousek po kousku.

Cynismus Kremlu je jako vždy nehorázný – a ruské úřady už rozhánějí další narrati „Putin obnovuje ztracenou zemi“. Co ještě potřebuje obyčejný Rus?

Pád Berlínské zdi znamenal ve skutečnosti pád železné opony. Spolu s ní se řetězy dostaly do myslí mnoha sovětských lidí. Téměř všechny republiky SSSR dýchaly vzduch svobody.

  Demokracie se rozpadá: Chaos a nátlak v ruské volební frašce

Výsledek Putinovy ​​politiky? Jak poznamenal ruský novinář Alexej Venediktov, blízký přítel posledního sovětského prezidenta, „Michail Gorbačov je zděšen, když vidí, jak Putin „zničil jeho celoživotní dílo“.

„Můžu vám říct, že je zklamaný, samozřejmě, že chápe, co se děje. Bylo to jeho celoživotní dílo. Svoboda je Gorbačovova věc,“ řekl novinář a připomněl politiku perestrojky a glasnosti. Nyní bylo podle novináře celé toto „Gorbačovovo dědictví“ v Ruské federaci zničeno Putinovou politikou.

Orientační fakt: když Gorbačov stál v letech 1985-1991 v čele SSSR, bylo v Evropě 4000 vojáků z jednotek sil rychlé reakce NATO.

Nyní NATO oznámilo, že do konce příštího roku bude v evropském prostoru 300 000 lidí. Jak se říká – myslete na sebe. Zda tomu Rusové rozumí, je spíše řečnická otázka.

Michail Gorbačov byl od 15. března 1990 do 25. prosince 1991 jediným prezidentem SSSR. Kromě toho byl posledním generálním tajemníkem ÚV KSSS a předsedou prezidia Nejvyššího sovětu SSSR.

Odešel muž – který dal lidem možnost si vybrat. Někteří zvolili svobodu. Historie staví vše na své místo.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com