Průměrná sazba hypoték stoupla nepatrně na 6,34 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték počátkem prosince činila 6,34 procenta a za poslední měsíc stoupla nepatrně o 0,03 procentního bodu. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu, který se od jara zpracovává podle nové metodiky na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

„Velmi drobnou korekci této nabídkové sazby má za následek úprava sazeb u jedné z menších bank. I nadále se tak můžeme bavit o stagnaci úrokových sazeb, za kterým stojí především Česká národní banka, která si i přes nátlak na úpravu sazeb nadále stojí za svými nedávnými prohlášeními,“ uvedl hypoteční analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,34 procenta činí podle dat v prosinci 23.274 korun. V posledních 12 měsících rostla měsíční splátka v průměru o 550 korun měsíčně. „Výjimkou byly mírné poklesy v září a v říjnu, kdy výši sazeb ovlivnily slevové akce bank. Prosincová měsíční splátka tak s růstem o 46 korun v porovnání s nárůsty v posledním roce stagnuje,“ dodal Sýkora.

Úrokové sazby hypoték do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) zůstaly v prosinci beze změny pouze u fixací na pět let, a to na 6,07 procenta. Hypotéky s fixací na jeden a tři roky zdražily o 0,02 procentního bodu na 6,7, respektive 6,48 procenta. Nejvýrazněji, ale přesto stále nepatrně, se posunula sazba hypoték do 80 procent LTV fixovaných na deset let, a to o pět bazických bodů na 6,1 procenta, ukazují data.

Opačným směrem se vydaly sazby hypoték s LTV nad 80 procent, které jsou určené pro mladé do 36 let, a s fixací na tři a pět let. Sazba hypoték s tříletou fixací klesla o 0,02 procentního bodu na 6,72 procenta a s pětiletou fixací o 0,03 bodu na 6,31 procenta. Hypotéky nad 80 procent LTV fixované na tři roky přesto zůstávají nejdražší na trhu.

  Česko v zimě splnilo cíl EU, spotřebu elektřiny ve špičce snížilo o 6,5 %

Základní úroková sazba ČNB zůstává od července, kdy se guvernérem stal Aleš Michl, beze změny. Jeho rétorika se ani v posledních týdnech nezměnila a sazby by mohly zůstat na sedmiprocentní úrovni i po prosincovém měnověpolitickém jednání, podotkl Sýkora. „Hypoteční sazby jsou s největší pravděpodobností na svém vrcholu a pokud se budou měnit, tak už jen asi v rámci kosmetických úprav způsobených jednotlivými bankami v rámci konkurenčního boje,“ odhadl Sýkora. Návrat k sazbám pod dvě procenta je podle něj spíše nereálný.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com