USA posílají Ukrajině další vojenskou pomoc za 275 milionů dolarů

Americký prezident Joe Biden dnes schválil další vojenskou pomoc Ukrajině za 275 milionů dolarů (6,3 miliardy Kč). Jejím cílem bude podle agentury AFP především posílení protivzdušné obrany země, kterou v únoru napadlo Rusko.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby uvedl, že balík má Ukrajině mimo jiné pomoci zlepšit obranu proti dronům. V této souvislosti také poznamenal, že Washington je hluboce znepokojen prohlubujícím se obranným partnerstvím mezi Ruskem a Íránem, a proto se ho bude snažit narušit.

Podle dřívějších informací by měl balík pomoci obsahovat munici pro raketomety HIMARS, zbraně i další vojenský materiál. Šéf americké diplomacie Antony Blinken v říjnu také uvedl, že jeho země chce Ukrajině dodat i další protivzdušné systémy, včetně NASAMS, což je systém protivzdušné obrany středního až dlouhého dosahu.

Spojené státy jsou největším zahraničním podporovatelem Ukrajiny. Od začátku ruské invaze vyčlenily na zbraně a další vybavení pro Kyjev téměř 18 miliard dolarů (přes 415 miliard korun).

ČTK

  Brexitová jednání pokračují, Johnson se sejde s von der Leyenovou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com