Ruská centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu na 7,50 procenta

ČTK

Ruská centrální banka dnes podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 7,50 procenta. Uvedla to v tiskové zprávě. Poukázala přitom na umírněný růst spotřebitelských cen a utlumenou spotřebitelskou poptávku za situace rostoucích inflačních tlaků z trhu práce.

Bezprostředně po invazi ruských vojsk na Ukrajinu letos 24. února centrální banka zvýšila základní sazbu na 20 procent z 9,5 procenta, aby zmírnila rizika pro finanční stabilitu. Od té doby ale základní úrok šestkrát snížila. Na 7,50 procenta zůstává úroková sazba od 19. září.

Inflační očekávání domácností a podniků zůstávají v podstatě nezměněna, uvedla centrální banka. Zároveň se zvyšují proinflační rizika a převažují nad dezinflačními. Je to důsledek rostoucích inflačních tlaků z trhu práce, zhoršujících se podmínek zahraničního obchodu a mírnější fiskální politiky.

Míra inflace činila k 12. prosinci podle ministerstva hospodářství 12,65 procenta. Centrální banka odhaduje inflaci ke konci roku mezi 12 a 13 procenty, jejím cílem je dostat inflaci na čtyři procenta.

Centrální banka je nyní v kleštích mezi vysokou inflací, která snižuje životní úroveň a která už několik měsíců patří k hlavním obavám lidí v Rusku, a slabou ekonomikou, která potřebuje stimulaci v podobě levnějších úvěrů. Centrální banka se snaží vypořádat s negativními dopady rozsáhlých západních sankcí uvalených na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Významnou brzdu pro hospodářství na příští rok představuje mobilizace.

Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová vnese více světla do prognóz a politiky banky na tiskové konferenci ve 13:00 SEČ. První zasedání měnového výboru ke stanovení sazeb v roce 2023 je naplánováno na 10. února

ČTK

  Mezi sedmi oběťmi nehody vrtulníku mise na Sinaji je jeden Čech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com