Ruští vojáci v Bělorusku budou mít cvičení, dnes do země přijíždí Putin

Ruští vojáci rozmístění v Bělorusku budou mít podle ruského ministerstva obrany taktické cvičení na úrovni praporu. Dnes do země, která je spojencem Moskvy ve válce na Ukrajině, přijíždí poprvé po třech letech na pracovní návštěvu ruský prezident Vladimir Putin. Se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem chce jednat o bezpečnostní situaci v regionu i ve světě.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že cílem vojenského cvičení je vyhodnotit bojeschopnost a bojovou připravenost jednotek. Podle agentury Reuters není jasné, kdy a kde se manévry uskuteční. Tyto jednotky jsou součástí společného vojenského uskupení, které Minsk a Moskva před časem vytvořily. Podle dřívějších údajů Rusko do sousední země poslalo až 9000 vojáků a stovky kusů bojové techniky.

Lukašenkův režim na začátku vpádu ruských vojsk na Ukrajinu poskytl běloruské území ruským vojákům, kteří útočili na Kyjev. V současnosti Rusům poskytuje prostor pro vzdušné útoky na Ukrajinu a ruskou invazi podporuje také materiálně.

Lukašenko opakovaně řekl, že Bělorusko nemá v plánu vyslat ke svému jižnímu sousedovi vojenské jednotky, připomíná agentura AFP. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nicméně v neděli ve svém pravidelném proslovu řekl, že prioritou je stále ochrana hranic Ukrajiny jak s Ruskem, tak s Běloruskem.

Běloruská nezávislá média a opozice v pátek spekulovaly, zda Putin dnes nejede do Minsku proto, aby Lukašenka přiměl k přímému zapojení do války proti Ukrajině. Nevylučují však ani variantu, že Putinova návštěva bude gestem „na počest posledního spojence Moskvy“.

ČTK

  V Rusku se epidemie rychle šíří, roušky jsou podle úřadů bezúčelné

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com