Bankovní rada ČNB projedná úrokové sazby, trh očekává jejich stabilitu

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém posledním letošním zasedání ponechá základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Shodují se na tom analytici, které ČTK oslovila před středečním měnověpolitickým jednáním bankovní rady, a naznačují to i výroky některých členů rady v posledním týdnu. Sedmiprocentní základní úroková sazba platí od 22. června, je na nejvyšší úrovni od roku 1999.

Analytici předpokládají, že rozhodování rady opět skončí poměrem pět ku dvěma ve prospěch zachování výše sazeb. „Kosmeticky silnější koruna a dočasně nižší inflace při porovnání s prognózou jen utvrdí holubičí většinu v názoru, že sazby jsou dostatečně vysoko. Nehledě na volání podzimní prognózy po vyšších sazbách tak předpokládáme na měnově-politickém zasedání ČNB tuto středu stabilitu sazeb,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Očekává také potvrzení závazku ČNB bránit silnějším výkyvům kurzu koruny.

S možným snížením sazeb analytici nepočítají dřív než v polovině příštího roku. Guvernér ČNB Aleš Michl po předchozích jednáních bankovní rady opakovaně řekl, že je třeba počítat se zachováním vyšší úrokové míry delší dobu, dokud se nepodaří dostat inflaci plně pod kontrolu. K dvouprocentnímu cíli ČNB by inflace podle prognózy banky měla klesnout v první polovině roku 2024. Letos v listopadu byla 16,2 procenta.

ČTK

  Fed podle očekávání zvýšil základní úrok o čtvrt procentního bodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com