Koruna posílila pod 24 Kč/EUR, je nejsilnější za téměř 12 let

burzovnisvet.cz

Koruna dnes posílila k euru pod 24 Kč/EUR, v 17:00 se obchodovala za 23,98 Kč/EUR, což je podle dat serveru Patria.cz nejsilnější závěr od začátku února 2011. Proti úternímu podvečeru si vůči jednotné evropské měně polepšila o osm haléřů. K dolaru dnes česká měna získala 20 haléřů na 22,62 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online. Pražská burza rostla potřetí za sebou. Index PX stoupl o 0,92 procenta na 1230,06 bodu.

Na nejsilnější hodnoty za více než 11 let se koruna dostala již loni v prosinci, koncem roku maxima dál posouvala. O haléř silnější než dnes uzavírala naposledy 3. února 2011, předtím pak v říjnu 2008.

„Aktuálně koruně bezprostředně pomáhá pokles rizikové přirážky na světových trzích, odrážející se v poklesu výnosů a ochotě obecně přijímat vyšší riziko. Koruna je totiž například v porovnání se švýcarským frankem nebo americkým dolarem vnímána jako rizikovější měna,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podotkl, že agentura Bloomberg v úterý uvedla, že česká měna patří k „největším světovým vítězům pandemie“. Koruna podle agentury v letech 2019 až 2022 zpevnila vůči euru o 5,4 procenta. Ve stejném období podle agentury polský zlotý ztratil 9,2 procenta, a maďarský forint 17 procent.

Koruně podle ekonomů Next Finance ale nepomohly jen čistě tržní faktory, tedy rostoucí zájem investorů o nákupy koruny. „Koruně pomohly k posilování výraznou měrou také intervence ze strany České národní banky,“ připomněli Markéta Šichtařová a Jiří Cihlář. Zároveň ale dodali, že v posledních týdnech pro ČNB není až tak složité bránit koruně v oslabení, koruna totiž zůstává pod intervenční hladinou.

V uplynulém roce kurz koruny k euru značně kolísal. Česká měna prudce oslabila na přelomu února a března, když Rusko napadlo Ukrajinu. Dostala se až na 25,77 Kč/EUR. Po následném postupném poklesu kurzu začala koruna znovu prudce oslabovat na přelomu dubna a května. V polovině května ale Česká národní banka oznámila, že hodlá intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. Česká měna pak opět začala posilovat.

  Bílý dům a republikáni se blíží dohodě o navýšení dluhového stropu, píší média

Pražská burza dnes rostla třetí den za sebou. Index PX stoupl o 0,92 procenta na 1230,06 bodu. Nahoru ho táhly hlavně bankovní tituly, nejvíc si polepšily akcie bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy a informací analytiků. Koruna dnes posílila k oběma hlavním světovým měnám a vůči euru je na nejsilnějších hodnotách za bezmála 12 let.

Akcie Erste dnes posílily o 2,7 procenta na 762,20 koruny, což je podle makléře investiční společnosti Wood & Company Vladimíra Vávry nejvyšší závěrečná hodnota od konce dubna. Komerční banka přidala 0,9 procenta na 669 koruny a Moneta necelá půl procenta na 75,80 Kč. Jen mírně tentokrát stouply akcie energetické společnosti ČEZ, a to o 0,19 procenta na 787 korun.

„Akcie kopírují pozitivní vývoj evropských bankovních titulů. Ten pramení z optimismu ohledně pokračujícího poklesu cen energetických komodit, a tím pádem i inflačních očekávání,“ sdělil ČTK Vávra.

V červených číslech dnes skončily emise nápojářské Kofoly, která odepsala 0,39 procenta na 253 korun.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,06 23,98
Kč/USD 22,82 22,62

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com