USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc, včetně obrněných vozidel

Spojené státy poskytnou Ukrajině dalších 2,85 miliardy dolarů (asi 65 miliard korun) ve vojenské pomoci. Její součástí budou i obrněná vozidla Bradley. Ve společném prohlášení o tom dnes informovaly USA a Německo po telefonátu amerického prezidenta Joea Bidena a německého kancléře Olafa Scholze, píše agentura Reuters. Jde o zatím největší balík vojenské pomoci USA pro Ukrajinu.

Nejmenované zdroje agentury AP uvedly, že USA poskytnou Ukrajině desítky vozidel Bradley. Jde o je ozbrojené pásové bojové vozidlo americké výroby, které může sloužit jako obrněný transportér pro přepravu vojáků na bojiště. Pojme zhruba deset lidí a je lehčí a obratnější než tank. Balík pomoci bude podle zdrojů AP obsahovat také terénní vozidla Humvee, vozidla typu MRAP schopná odolávat minám a velký počet střel a další munice.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který byl minulý měsíc na návštěvě Washingtonu a setkal se s Bidenem, po západních zemích opakovaně žádal podporu v podobě pokročilejších zbraňových systémů a techniky. USA od začátku ruské plnohodnotné invaze Ukrajině poskytly bezpečnostní pomoc už za více než 21 miliard dolarů (474 miliard korun) a postupně jí dodávají čím dál komplexnější zbraně.

Na začátku války Američané napadené zemi poslali protiletadlové střely Stinger, které se odpalují z ramene, nebo protitankové střely Javelin. Později jí dodali raketomety HIMARS a mobilní raketové systémy země-vzduch NASAMS. Nedávno USA přislíbily také systémy protivzdušné obrany Patriot.

Německo poskytne Ukrajině bojová vozidla Marder a systém Patriot

Německo poskytne Ukrajině bojová vozidla pěchoty Marder a baterii protivzdušné ochrany Patriot. Dnes to po telefonátu s americkým prezidentem Joem Bidenem oznámil německý kancléř Olaf Scholz. Ve společném prohlášení oba státníci uvádějí, že Spojené státy předají ukrajinské armádě bojová vozidla Bradley. Systém Patriot Američané přislíbili již na konci prosince loňského roku.

  Papež označil válku na Ukrajině za nesmyslný masakr

„Na konci prosince Spojené státy oznámily, že Ukrajině poskytnou baterii systému protivzdušné obrany Patriot. Německo se ke Spojeným státům připojuje a dává k dispozici další baterii protivzdušného systému Patriot,“ uvádí společné prohlášení Bidena a Scholze.

Americký prezident a spolkový kancléř se shodli na tom, že Ukrajině budou společně poskytovat finanční, humanitární, vojenskou a diplomatickou podporu, dokud to bude nutné. „Proto Spojené státy hodlají Ukrajině poskytnout obrněná vozidla typu Bradley a Německo hodlá dodat obrněná vozidla pěchoty typu Marder,“ informuje americko-německé prohlášení. To také slibuje příslušný výcvik ukrajinských vojáků.

Biden se Scholzem rovněž zopakovali, že podporují nezávislost, územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny. Vyjádřili také neochvějnou solidaritu s Ukrajinci, kteří od loňského února čelí ruské agresi.

Německá nabídka Marderů a systémů Patriot je pro Berlín zásadním obratem ve vojenské pomoci Ukrajině. Kyjev o Mardery opakovaně žádal, Scholz ale dosud takové dodávky odmítal. Zdůvodňoval to tím, že Německo bude v pomoci vždy postupovat v souladu se spojenci, aby předešlo přímému konfliktu s Moskvou.

Německo i tak Ukrajině poskytuje významnou zbrojní pomoc a svým východoevropským spojencům za postsovětskou techniku předanou ukrajinským silám nabízí jako náhradu západní techniku. Česko takto bezplatně získá 14 starších bojových tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. První tank již česká armáda převzala na konci prosince.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com