Síly donucovacích orgánů v Bělorusku rozptýlily protesty, mnoho zadržených

Agentura DPA uvedla, že mnoho pořádkových policistů v uniformách a kuklách zaútočilo na účastníky dnešního protestu proti běloruskému diktátorovi Alexandru Lukašenkovi v Minsku. Podle organizace pro lidská práva Vyasna byly od dnešního odpoledne zadrženy stovky lidí a 350 jich bylo zadrženo.

Počáteční shromáždění v centru Minsku rozptýlilo protirotistické síly a demonstranti rozptýlili město. Demonstranti křičeli „Ať žije Bělorusko!“, Což vytvořilo menší dav s bílými, červenými a bílými vlajkami opozice.

Video natočené v ulicích metropole ukázalo, jak příslušníci bezpečnostních sil v černých uniformách pronásledují demonstranty a s obuškem v rukou je přenášejí k autu. V nákupním středisku uzavřeli východ a začali hledat zákazníky, aby našli slogany a další materiály použité opozicí. Podle agentury Reuters zastavili policisté také prohlídku auta. Stanice metra v Minsku je uzavřena, takže se lidé nemohou dostat do centra města. Byl také vypnut mobilní internet, aby se Lukašenkovi oponenti nemohli shromáždit.

Po kontroverzních prezidentských volbách 9. srpna zažilo Bělorusko téměř tři měsíce nevídanou politickou krizi a Lukašenko volby znovu vyhrál. Opozice se však domnívá, že jejich výsledky byly zmanipulovány a mnoho západních zemí to neuznalo. Bělorusko je často terčem pokojných protivládních protestů, které byly brutálně potlačeny mocenskou agenturou. V důsledku toho bylo zabito několik lidí, stovky zraněny a tisíce zadrženy.

Lukašenkova hlavní oponentka voleb, Sviatlana Cichanouska, ocenila nebojácný a zdlouhavý boj lidu se současným prezidentem, který je označován za posledního diktátora v Evropě. Vůdce opozice byl vyhoštěn v Litvě. Řekl: „Odolávali jsme nespravedlnosti a násilí po dobu 90 dnů.

  Žoldnéřů může být v Bělorusku až 10.000, prohlásil Lukašenko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com